пʼятницю, 31 січня 2020 р.

Крути 1918: у бібліотеці можна і книжку почитати, і кіно подивитися

29-го січня 1918 року відбулася пам'ятна, але по-справжньому трагічна для нашої країни подія – бій під Крутами. То було страшне протистояння між чотиритисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько півсотні вояків.

Той бій був одним з епізодів першої російсько-української війни, яка почалася у грудні 1917 року і закінчилася в березні 1918-го. Якщо говорити сучасною мовою – гібридної війни, яку Росія розпочала проти Української народної республіки. За рахунок того бою українці змогли зупинити просування ворога на Київ і завдяки цьому дати можливість українській делегації підписати Берестейський мирний договір – по суті, перший договір, який визнавав УНР як самостійну державу.

2018 року світ побачила книжка Костянтина Тура-Коновалова «Крути 1918» – драматична історія про героїзм українських юнаків, заснована на реальних подіях, котрі відбулися під Крутами наприкінці січня 1918 р. Взяти почитати цю книжку ви можете у бібліотеках Солом'янки.
Крім того, у день пам'яті героїв бою під Крутами у бібліотеці для користувачів відбувся показ кінострічки «Крути 1918» – екшна 2019 року про мужність, свободу, патріотизм і любов до власного народу, котрий знімали за мемуарами командира бою під Крутами Оверка Гончаренка, який помер у США 1980 року.
Ми пам'ятаємо і шануємо усіх героїв, які взяли участь у битві під Крутами. Якщо ви ще не читали книжку про той історичний бій, ласкаво просимо до бібліотеки. Також пропонуємо вам слідкувати за новинами та анонсами на нашому сайті і в соціальних мережах, щоб не пропустити наступні покази фільмів, які час від часу проводяться у бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар