пʼятницю, 2 серпня 2019 р.

Переваги читання ще ненародженій дитині

Можливо, ви вважаєте, що користь від читання своїй ще ненародженій дитині полягає виключно у релаксації та єднанні з малюком, яке ви відчуваєте, читаючи йому. Але науковці стверджують, що, як показують дослідження, читання дитині в утробі сприяє розвитку вивчення мови на ранніх етапах і не тільки.

Нам усім відомо про переваги, які отримує дитина завдяки книжкам. Особливо, якщо батьки починають привчати маля до читання рано, це абсолютно точно допомагає у розвитку мовних навичок дитини та здатності розпізнавати слова, а також це допомагає встановити позитивний зв'язок між батьками й дитиною, забезпечити чудовий спосіб розслабитися перед сном та викликати ранній інтерес до навчання, який перейде і на подальші роки.

Розмовляти з дитиною в утробі, співати їй або ставити приємну музику – це звичні речі для багатьох батьків, які чекають на маля. Проте важливо знати, що читання ще ненародженій дитині також дає низку переваг – як малюкові, так і самим батькам.

Єднання дитини з батьками та зняття стресу під час вагітності
Багато досліджень доводять, що читання (спокійним голосом) знижує частоту серцевих скорочень плоду. Крім того, тісний зв'язок між батьками та дитиною, який існуватиме надалі, може почати виникати ще тоді, коли мати або батько читає малюкові в утробі. Участь у читанні це також гарний спосіб створити зв'язок з дитиною і для інших членів родини. Отже, читання ще ненародженій дитині це прекрасне підґрунтя для міцних гарних відносин у майбутньому. Читання малюкові в утробі також допомагає заспокоїтися, розслабитися та пережити позитивні моменти ранніх етапів батьківства.

Читання ще ненародженій дитині зробить її розумнішою?
Існує легенда про те, що відомий віолончеліст Пабло Казальс почав вивчати певний музичний твір і в процесі зрозумів, що він знає, що там буде далі, ще не встигнувши прочитати ноти до кінця. Пізніше він дізнався, що його мати – теж віолончелістка – щодня репетирувала цей твір під час останніх місяців вагітності.

Професор Майкл Ройзен стверджує, що розмови, читання та музика можуть сприяти стимуляції відчуттів дитини та розвитку її мозку. «По суті, взаємодія з різними звуками та картинками це те, що допомагає встановити зв'язок між одним набором нейронів – нервовими клітинами мозку – та іншим. Саме так ми всі вчимося», – каже професор Ройзен.

Університет Орегону провів дослідження, суть якого полягала у тому, щоб давати послухати вагітним жінкам (на останніх місяцях вагітності) аудіозапис із певним вигаданим словом. Так от, це дослідження показало, що після народження діти цих жінок могли розпізнати це слово та його варіації. Малюки видавали нервові сигнали, які доводили, що вони дійсно впізнавали вигадане слово, яке чули ще в утробі. Діти, які чули запис частіше, демонстрували сильнішу реакцію, тим самим вказуючи на те, що вивчення мови дитиною починається ще в утробі матері.

На якому етапі вагітності слід починати читати малюку?
Десь на шостому місяці дитинка вже досить добре знає звуки, які вона чує в утробі – від серцебиття матері до звуків органів травлення. Зовнішні звуки в утробі чути дуже добре, але там вони лунають десь на 10 децибелів тихіше.

Починаючи з 25-го тижня, первинний зв'язок дитини з зовнішнім світом має форму звуків. В цей період заспокійливі ритмічні звуки, які мати чи батько видають, читаючи дитині прості історії, мають бути добре чутними.

Що слід читати ще ненародженій дитині?
Не має значення, чи оберете ви для читання своєму ще ненародженому малюку якусь смішну казочку чи класичний зворушливий роман – суті дитинка все одно не зрозуміє. Що справді важливо, це власне процес передродового читання, який має бути спокійним та приємним.

Немає коментарів:

Дописати коментар