середу, 7 серпня 2019 р.

Бібліотека у хмарах: у Мексиці старий літак перетворили на бібліотеку

У місті С’юдад-Ідальго мексиканського штату Мічоакан літак Boeing 727, який 2008 року було виведено з експлуатації, переробили на справжню сучасну бібліотеку.

Новий заклад, який отримав назву «Бібліотека у хмарах», починаючи з моменту відкриття весною 2018 року, відвідує величезна кількість студентів та учнів. Фюзеляж літака-бібліотеки оснащений сучасними технологіями, такими як високошвидкісний інтернет, комп’ютери і планшети, тож відвідувачі легко можуть виконувати тут свої дослідницькі роботи. Також  у бібліотеці є проектор та екран для показу науково-популярних фільмів під час проведення просвітницьких заходів.
У хвостовій частині літака тепер знаходиться читальна зала, в якій відвідувачі можуть насолодитися читанням традиційних паперових книжок. А от кабіна зацікавить тих, хто завжди мріяв стати пілотом, адже тут знаходиться симулятор польоту віртуальної реальності. Відвідувачі бібліотеки кажуть, що симулятор дає дуже реалістичні відчуття – здається, що ти і справді керуєш літаком. Що ж до читальної зали, відвідувачі від неї у захваті – вона дуже затишна та водночас абсолютно унікальна.
Керівниця бібліотеки Янет Мартінес Санчес каже, що, літак-бібліотеку безкоштовно відвідують і діти дошкільного віку, і студенти університетів. Там вони залюбки читають, користуються усім доступним обладнанням та виконують свої дослідницькі роботи.

Після того як авіакомпанія «Aeroméxico» вивела Boeing 727 з експлуатації, він майже десять років простояв в ангарі у м. Мехіко. Та 2017 року літак, розібраний на три частини, перевезли до м. С’юдад-Ідальго. Повторну збірку та переоснащення літака здійснила некомерційна організація «Suena México Suena» за підтримки Федерального секретаріату культури.

У Мексиці і досі залишається багато дітей, які не мають персонального комп’ютера, тож такий високотехнологічний читацький заклад є для них дуже важливим.

Немає коментарів:

Дописати коментар