вівторок, 23 квітня 2019 р.

«Так багато книжок, так мало часу». Відзначаємо Всесвітній день книги


 «Книги – це суспільство. Хороша книга, як хороше суспільство, навчає та облагороджує почуття та звичаї».
М. Пирогов

23 квітня це символічна дата для усієї світової літератури. Саме цього дня 1616 року померли такі видатні літературні діячі, як Мігель де Сервантес, Вільям Шекспір та Інка Ґарсіласо де ла Вега. Це також дата народження або смерті інших видатних письменників, таких як Моріс Дрюон, Хальдоур Кільян Лакснесс, Володимир Набоков та Жозеп Пла.

Зважаючи на ці факти, абсолютно природнім було рішення Генеральної Конференції ЮНЕСКО, що проходила у Парижі 1995 року, усім світом віддавати належне і вшановувати книжки та авторів саме в цей день, заохочуючи кожну людину, а особливо молодь, відкривати для себе задоволення, яке приносить читання, та виражати повагу до унікальних внесків тих, хто сприяв суспільному та культурному прогресу людства. Так ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги та авторського права.

Рішення щодо започаткування такого свята було прийняте з метою просвітництва, розвитку усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книжки є одним із найважливіших засобів розповсюдження знань, найбільш надійним методом їх збереження.

Книга дає нам доступ не тільки до знань, але також і до ідей, духовних та моральних цінностей, до розуміння краси і творчих досягнень людства. Книга – носій інформації, основа освіти і творчості, вона дає можливість кожній культурі розповісти про себе, знайомить зі звичаями і традиціями різних народів.

«Книги – це і літак, і потяг, і дорога. Вони і пункт призначення, і подорож. Вони – це дім.» – Анна Квіндлен

Відзначаючи Всесвітній день книги та авторського права, ми всі маємо приділити особливу увагу ролі книги у збереженні та примноженні культури кожної держави у світі. Книга – це найкращий помічник у наших спільних зусиллях, спрямованих на захист і збагачення культурної спадщини людства.

Тому щороку 23-го квітня в усьому світі проходять святкові заходи, головною метою яких є визнання та підкреслення неймовірної сили книжок, які створюють чарівний міст між минулим та майбутнім, між різними поколіннями та культурами. З цієї нагоди ЮНЕСКО та міжнародні організації, котрі представляють три ключові галузі книжкової індустрії, а саме видавців, розповсюджувачів книжок та бібліотеки, на рік обирають одне місто, яке призначається Світовою книжковою столицею. Саме в цьому місті протягом усього наступного року проходять різні заходи для підтримки імпульсу святкування Дня книги. Основні святкові події щороку відбуваються у штаб-квартирі ЮНЕСКО. Ці заходи зазвичай відвідують продавці книг, видавничі компанії та письменники. Гості діляться своїм захопленням читанням та книжками. Тішить той факт, що з кожним роком кількість різних ініціатив та заходів, присвячених Всесвітньому дню книги, зростає, а географія їх проведення розширюється.

З нагоди святкування Всесвітнього дня книги та авторського права, а також з метою популяризації бібліотек і читання, бібліотеки Солом’янки брали участь у конкурсі «Займайся читанням» та готували рекламні плакати на цю тему.

Немає коментарів:

Дописати коментар