пʼятницю, 12 квітня 2019 р.

Про космос можна говорити годинами. Леонід Каденюк


19-го листопада 1997 року у складі міжнародного екіпажу на космічному кораблі США «Columbia» свій перший політ у космос здійснив перший і  єдиний астронавт незалежної України Леонід Каденюк. 12-го квітня відзначається Міжнародний день польоту людини в космос, бібліотеки Солом'янки не залишилися осторонь цієї події та організували виставки, присвячені Леоніду Каденюку.
Леонід Костянтинович Каденюк – льотчик-випробувач 1-го класу, космонавт, генерал-майор авіації, народний депутат України, Народний Посол України, Герой України, Президент Аерокосмічного товариства України, радник Прем'єр-міністра України та Голови Державного космічного агентства України.

Народився Леонід Костянтинович 28-го січня 1951 року в селі Клішківці, Чернівецької області. Батьки майбутнього космонавта були вчителями, а от він сам з дитинства мріяв про польоти і космос. 1967 року став студентом Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків (ЧВВАУЛ). 1971 року закінчив училище, отримавши диплом льотчика-інженера за спеціальністю «Пілотування і експлуатація літальних апаратів», після чого працював льотчиком-інструктором ЧВВАУЛ.

Мрії про космічні простори не полишали Леоніда Каденюка, тому 1976 року він наважився взяти участь у відборі до загону радянських космонавтів. Пройшовши складні фізичні та психологічні тренування, він все ж таки потрапив до дев'ятки щасливців, які стали членами групи багаторазової космічної системи «Буран» (до речі, у відборі загалом взяло участь 3000 претендентів). Після цього, в період з 1977 по 1979 рр., Леонід Каденюк пройшов спеціальну підготовку та здобув кваліфікацію льотчика-випробувача та космонавта-випробувача. Також пройшов підготовку до космічних польотів під час вивчення космічних кораблів «Союз», «Союз-ТМ», «Буран», орбітальної станції «Салют», американського космічного корабля багаторазового використання «Space Shuttle» і орбітального комплексу «Мир».

1985 року Леонід Каденюк вступив до Московського авіаційного інституту, який він закінчив 1989 року, здобувши спеціальність «інженер-механік». В період з 1990 по 1992 рр. Леонід Костянтинович проходив підготовку як командир транспортного корабля «Союз-ТМ». В той час літав на більш як 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, але здебільшого це були винищувачі. Також літав на американському тренувальному літаку Northrop T-38. Під час підготовки до космічних польотів пройшов також підготовку з проведення наукових експериментів на борту космічних літальних апаратів у найрізноманітніших напрямках.

У червні 1995 року в житті Каденюка стається важлива подія – його відбирають до групи астронавтів Національного космічного агентства України. Президент Леонід Кучма тоді особисто домовлявся із президентом США Біллом Клінтоном про політ українця у космос на борту американського космічного корабля. Саме з того часу розпочалася підготовка до польоту у відкритий космос, підготовка до здійснення головної мрії життя Леоніда Каденюка.

В той період він працював науковим співробітником відділу фітогормонології Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного НАН України, а також проходив підготовку в NASA як спеціаліст з корисного навантаження.
19-го листопада 1997 року настав історичний день не тільки в житті самого Леоніда Каденюка, а і в історії всієї нашої держави – перший (і до цього часу єдиний) космонавт незалежної України полетів у космос на кораблі NASA. Політ Каденюка на американському  шатлі «Columbia» в складі американської команди тривав з 19-го листопада по 5-е грудня 1997 року. Каденюк працював у космосі в якості вченого-біолога. Загалом же екіпаж проводив експерименти із кількома видами рослин, а саме із соєю, мохом та ріпою. Завданням космонавтів було встановити, як невагомість впливає на ріст і розвиток цих рослин. Безперечно, ця подія стала справжнім проривом для України, адже після цього ми по праву могли називати себе «космічною державою».
Ось, що відзначав у своїх спогадах про політ Леонід Каденюк: «Кожну вільну хвилину я і мої колеги використовували для спостереження і фотографування Землі та космосу. Такі заняття були найулюбленішими, а я вважав їх ще одним вражаючим і надзвичайно цікавим експериментом на борту «Колумбії»». Також Леонід Костянтинович згадував, що найскладніше у космосі було спати, адже у стані невагомості людина може заснути на стелі чи на стіні. Він сам спав на стіні.

Серед негативних вражень, які відзначав Леонід Каденюк після свого космічного польоту, було те, що він побачив надзвичайно тонкий прошарок атмосфери, що огортає Землю. Саме в той момент, коли космонавт це побачив, він усвідомив, наскільки неправильно живе суспільство. Ось, що він казав з цього приводу: «…Маю на увазі створення ядерної, хімічної зброї – все це засмічує нашу біосферу».

 Після того, як Леонід Каденюк повернувся із космосу, він працював у лавах Збройних сил України: обіймав посади начальника управління авіації військ ППО України, помічника Президента України з питань авіації і космонавтики, заступника Генерального інспектора Генеральної військової інспекції при Президентові України, радника Президента України з питань авіації і космонавтики. У 2002 році Каденюк також став народним депутатом України. У парламенті він виконував обов'язки заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки та оборони.

Леонід Каденюк одержав багато відзнак і нагород, споміж яких Відзнака Президента України «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка», Орден «За заслуги» III ст., Відзнака Президента України — орден «За мужність» I ступеня, Медаль «За космічний політ» (NASA, 1997) та ін.
Крім того, Леонід Каденюк написав п’ять наукових робіт, а 2017 року видав книгу «Місія - Космос».
31-го січня 2018 року під час звичної для Л. Каденюка ранкової пробіжки біля Царського Села в Києві серце космонавта зупинилося назавжди. Похований Леонід Каденюк на Байковому кладовищі у Києві.

19-го червня 2018 р. Верховна Рада України прийняла постанову «Про увічнення пам'яті першого космонавта України, Героя України Леоніда Каденюка». 20-го червня 2018 р. на черговій сесії Чернівецької міської ради ухвалено рішення про перейменування міського клубу юних техніків «Кварц» на Чернівецький центр юних техніків та присвоєння йому імені Леоніда Костянтиновича Каденюка.

Бібліотеки Солом'янки вітають вас із Днем польоту людини в космос та чекають на усіх, хто бажає ознайомитися з виставками, присвяченими цій темі.


Немає коментарів:

Дописати коментар