понеділок, 22 квітня 2019 р.

Захистимо Матір-Землю разом!



Матір-Земля – це загальна назва нашої планети у багатьох країнах та регіонах, що виражає взаємозалежність між людьми, іншими живими істотами та планетою, мешканцями якої усі ми є.

22 квітня в усьому світі відзначається справді глобальне свято – Міжнародний день Матері-Землі – день нашої з вами спільної домівки.

День Матері-Землі – це назва, що використовується відносно різних заходів, спрямованих на те, щоб спонукати людей бути більш уважними до тендітного та вразливого довкілля на планеті Земля, нагадати про важливість захисту нашої планети.

Свято було започатковане 2009 року під час 63-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН та регулярно відзначається з 2010 р. кожного 22-го квітня.

Ініціатори заснування цього свята наголосили, що проголошення Міжнародного дня Матері-Землі є визнанням того, що Земля та її екосистеми є нашою домівкою, забезпечують людству життя, а також підтвердженням обов'язків, що були прийняті під час Конференції ООН 1992 року, присвяченій довкіллю та розвитку. Тому з метою досягнення справедливого балансу між економічними, соціальними та екологічними потребами нинішнього та майбутніх поколінь людства необхідно всіляко сприяти гармонії з природою та планетою Земля.
Насправді, в Північній півкулі День Землі відзначається весною, а от у Південній півкулі – восени. Основна мета цієї глобальної акції – привернення уваги суспільства в цілому та кожної окремої людини до проблем Землі, довкілля. Це свято дає нам усім змогу дізнатися про ті складні завдання, які стоять перед людством для збереження планети.

Ми, люди, самі своїми діями довели Землю до того, що вона вже почала нам мститися: останнім часом все частіше трапляються цунамі, землетруси, сходження лавин та інші природні катаклізми, в результаті яких гине величезна кількість людей і тварин. Те, як ми з вами ставимося до своєї планети, це просто безумство. Ми використовуємо ядерну зброю, засмічуємо Землю пластиком та іншим сміттям, знищуємо ліси разом із тваринами, які в них мешкають, забруднюємо довкілля різними хімічними засобами, закислюємо океани, здійснюємо генетичні модифікації…
А що ми знаємо про нашу Землю? Підраховано, що планеті Земля приблизно 4,5 мільярди років. Довжина екватора складає майже 40010 кілометрів. Відстань від поверхні до центру – 6378 кілометрів, з яких всього 70 кілометрів це тверді породи.

Є на нашій планеті так звані «найгарячіші місця», температура повітря в яких досягає рекордних показників: Ель Азізія в Лівії, де 13-го вересня 1922 р. було зафіксовано 57,8 градуса за Цельсієм, та Долина Смерті у Каліфорнії, США, де 10-го липня 1913 р. зафіксували 55,8 градуса за Цельсієм. А найхолоднішим місцем на Землі визнано Антарктику – 21-го липня 1983 року в Антарктиці було зафіксовано температуру 89 градусів за Цельсієм. Наша Земля багата на різні мінерали – вчені класифікували близько 4000 видів мінералів. Земля має один єдиний супутник – Місяць.

День Матері-Землі дає кожній людині змогу продемонструвати вдячність нашій планеті за те, що вона дає нам можливості та умови для життя. Цього дня усі бажаючі можуть взяти участь у благоустрої та озелененні місць, у яких вони живуть – власних дворів та вулиць.
Щорічно 22-го квітня вчені з різних країн світу збираються за круглим столом та обговорюють глобальні екологічні проблеми та можливості їх вирішення. По всьому світу проходять різноманітні заходи та акції, присвячені цій темі: конференції, виставки, прибирання територій та посадка дерев.

У День Матері-Землі ми закликаємо усіх українців згадати про величезне значення захисту довкілля та долучитися до всесвітньої ініціативи і підтримати заходи та дії, спрямовані на охорону природи та боротьбу з забрудненням планети. Нам з вами на цій планеті жити, тож бережімо її!




Немає коментарів:

Дописати коментар