понеділок, 8 квітня 2019 р.

Роми: мандрівний та співочий народ

 Кожного року 8 квітня у світі традиційно відзначається Міжнародний день ромів – міжнародне свято ромського народу, метою якого є самоідентифікація ромської етнічної групи як єдиного вільного народу, привернення уваги до самобутньої й багатої культури та історії етносу рома, боротьба із дискримінацією та утисками цього народу.


8 квітня 1971 р. у м. Лондон відбувся I Всесвітній конґрес ромів, крім того на цю дату також припадає день ромського свята у Трансільванії – «день коней», тому під час IV Всесвітнього конґресу ромів, що відбувся 1990 р. у Польщі, для святкування Міжнародного дня ромів було обрано саме цю дату.

Традиційно цього дня роми виходять на вулиці та запалюють свічки, як символ єдності свого народу, потім люди йдуть до річок і спускають там на воду вінки, які слугують символом нелегкої мандрівної долі ромського народу. Протягом тижня, який включає 8 квітня, у багатьох країнах світу проходять Міжнародні ромські фестивалі, в рамках яких влаштовуються фотовиставки, покази кінострічок про ромський народ, театральні заходи, концерти ромських пісень і танців.
Вважається, що перша згадка про ромів датується 1501 роком, коли ромський ватажок Василь одержав охоронну грамоту від Литовського князя Олександра Казимировича. Сьогодні за підрахунками експертів Ради Європи, на території 47 країн — членів цієї організації проживає від 8 до 12 мільйонів ромів. Протягом усієї історії свого співіснування з народами тих країн, де традиційно мешкали осілі роми, циганські сім'ї завжди були надзвичайно бідними. На жаль, саме серед них спостерігався найвищий рівень безробіття та безграмотності. Відомо, що середньостатистична тривалість життя ромів і в наші дні приблизно на десять років менша, ніж у їхніх співгромадян інших національностей.

Згідно з даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року, чисельність ромської спільноти в Україні становить 47,6 тис. осіб (0,1 відсотка населення країни), однак за неофіційними даними кількість ромів в Україні становить від 150 до 400 тис. осіб. Соціально-економічне становище ромів в Україні є досить складним –  значно гіршим у порівнянні з іншими громадянами країни в цілому.  Проблеми ромів України зумовлені комплексом різних причин, але основна причина полягає у тому, що дуже низький рівень освіти ромів призводить до високого рівня безробіття. Чверть ромського населення взагалі ніколи не ходила до школи та не має жодних документів, 80% ромів в тій чи іншій формі відчували на собі дискримінаційне ставлення представників державної влади.
В період з 2003 р. по 2006 р. в Україні реалізовувалася «Програма державної підтримки національно-духовного відродження ромів до 2006 року», спрямована на інтеграцію ромської громади до українського суспільства. Також вступив у дію наказ Міністерства охорони здоров'я про організацію медично-санітарного забезпечення ромського населення.

2013 року, з метою захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини, указом Президента України від 8 квітня 2013 р. № 201/2013 схвалена Стратегія захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року. А Кабінет Міністрів України затвердив план заходів щодо реалізації цієї Стратегії. Проте ефективність реалізації цього плану наразі залишається під питанням.

Спеціалісти визначають шість основних гілок ромського народу: три західних і три східних. До західних відносять Рома, Синті та іберійських циган; до східної групи відносять Люлі, Лом та Дом. Також існують малі ромські групи. В Європі існують різні етнографічні групи, спосіб життя яких дуже схожий на спосіб життя ромів, проте вони мають інше походження – зокрема, ірландські тревеллерс, центральноєвропейські єніши. Місцеві органи влади найчастіше розглядають їх як різновид ромів, а не як окремі етноси.

Також у цьому дописі хочемо навести деякі цікаві факти про ромів:
1. Культ віку у ромів виражається повагою не просто до людей похилого віку, а повагою до тих, хто взагалі старший. Думка старших за віком сприймається як авторитетна.
2. В багатьох ромів ставлення до молодої жінки є нешанобливим, допоки вона не народить дитину, але статус матері є дуже поважним.
3. Своїм національним безалкогольним напоєм роми вважають чай.
4. Традиційно роми дуже багато палять. Чому? По-перше, вони вважають, що вогонь та дим відганяють злих духів. По-друге, вважається, що від паління голос стає більш придатним для співу, а, як відомо, співу роми надають величезне значення.
5. Найрозповсюдженіший вид ромських казок – страшилки.
6. Найбільш популярною прикрасою серед ромів є золотий перстень.
7. Коротке волосся у ромів – символ безчестя.
8. Роми зазвичай не говорять про кохання вголос. Також заборонено торкатися чужої жінки, навіть під час танцю.
9. Як правило, роми – це дуже талановиті, веселі та доброзичливі люди, багаті на пісенні традиції, які суттєво вплинули на культуру різних народів світу, в тому числі й на українську.

Немає коментарів:

Дописати коментар