вівторок, 2 квітня 2019 р.

Освіта неможлива без читання. Відзначаємо Міжнародний день дитячої книги


“Обіцяй мені, що завжди пам’ятатимеш: ти хоробріший, ніж ти віриш, сильніший, ніж тобі здається, та розумніший, ніж ти гадаєш”.

Алан Мілн
“Вінні-Пух і всі-всі-всі”

Сьогодні, 2-го квітня, світ традиційно відзначає Міжнародний день дитячої книги. Ця дата не є випадковою, адже саме в цей день 1805 року народився один із найвидатніших казкарів світу, Ганс Крістіан Андерсен. Святкування Міжнародного дня дитячої книги було ініційовано та ухвалено Міжнародною радою з дитячої книги 1967 року.

Цього дня особливо підкреслюється необхідність з раннього дитинства привчати дітей до читання якісної та “доброї” літератури. Книга, безсумнівно, відіграє дуже важливу роль як у становленні кожної окремої особистості, так і у формуванні  духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь людства в цілому. Також однією із цілей цього свята є привернення уваги до літератури, книжкового мистецтва та книжкової культури для дітей, до проблем доступності дитячої книги та популяризації дитячого читання.

Дитяча література з’явилася відносно недавно. До середини XVII ст. дітям здебільшого розповідали казки усно, а пізніше вони вже читали книжки своїх батьків, тобто книжки дорослих людей. Звичайно, раніше основною книжкою для дитячого читання була Біблія. Починаючи з XVIII ст., стали доступні такі відомі нині твори, як “Робінзон Крузо” Д. Дефо та “Мандри Гулівера” Дж. Свіфта. Також в ті часи розповсюдженими були збірки східних казок. А в XIX ст. вже з’явилися твори, спеціально написані для дітей, зокрема, казки братів Грім та Г. К. Андерсена, який зробив величезний внесок у створення та розвиток дитячої книги.

В наші дні дитяча література – це повноцінний окремий напрямок у літературі, і, для того щоб зробити акцент на важливості цього напрямку, в різних країнах світу влаштовуються заходи з нагоди Міжнародного дня дитячої книги, хоча ці заходи найчастіше тривають не один день, а цілий тиждень. Щороку для цього свята визначається тема, запрошується автор із країни-господарки, котрий пише послання усім дітям планети. Зазвичай до цього свята організовуються ранки, конкурси, виставки, конференції і фестивалі, присвячені найкращим книгам світу, проходять зустрічі дітей із відомими письменниками та поетами. І скрізь, у всіх країн і народів королем свята вважається Г. К. Андерсен. Незважаючи на те, що Андерсен писав також романи, п’єси та вірші, в історії світової літератури він відомий в першу чергу саме як автор казок та історій, які увійшли до 24-х збірок, виданих протягом 1835–1872-х рр. Увесь світ любить та перечитує казки Андерсена, тому що в них поєднані реалізм і фантазія, романтика, гумор і сатира. Творчість Г. К. Андерсена надихнула українську композиторку Жанну Колодуб на створення великої кількості музичних творів для дітей, наприклад, таких як “Снігова королева” та багато інших.

Ми з вами живемо в той час, коли майже будь-яка інформація стала абсолютно доступною для кожного, а тому дитяча книга зараз проходить серйозне випробування та виборює своє право на існування. Саме від нас, дорослих людей, залежить, чи будуть наступні покоління читати книжки, захоплюватися літературними героями та навчатися чомусь хорошому із дитячих книжок. Наше завдання полягає у тому, щоб власним прикладом показати, що читання і в сучасному світі залишається дуже важливим з різних причин.

Відома українська письменниця, Наталя Забіла, яка здебільшого писала для дітей, протягом усього творчого життя сповідувала такий принцип: для дітей треба писати так само добре, як і для дорослих, і навіть ще краще. Мабуть, саме з цієї причини книжки Наталі Львівни і досі читають та люблять, її твори займають дуже важливе місце у дитячій літературі. Н. Л. Забіла вважається основоположницею української радянської дитячої літератури і її досвідченим майстром. Юні читачі найбільше люблять такі збірки авторки, як “Під ясним сонцем”, “Веселим малюкам”, “У широкий світ”, “Оповідання, казки, повісті”, “Стояла собі хатка”. А перлиною творчості Н. Забіли є книга “Ясоччина книжка”.

Давайте завжди пам’ятати про значення дитячого читання. Дитяча книжка – це один із найважливіших засобів розвитку особистості, освіти та поширення знань. Навіть якщо ви дуже зайнята людина, виділяйте час не тільки на те, що відвідати зі своїм малюком дитячий розважальний центр чи погуляти у парку, але також і читайте зі своєю дитиною книжки – сьогодні їх існує дуже багато, на різний смак, тож вам обов’язково буде з чого обрати.

Бібліотеки Солом’янки завжди з радістю чекають на маленьких читачів. У нас є спеціальні дитячі зони, де дітки можуть у комфортній для себе атмосфері долучитися до такого цікавого та, головне, корисного заняття, як читання.




Немає коментарів:

Дописати коментар