пʼятницю, 29 березня 2019 р.

В Україні відкрито пам'ятник читачеві


Минулої п’ятниці, 22-го березня, у місті Одеса було урочисто відкрито пам'ятник читачеві. Монумент розташований біля будівлі Одеської національної наукової бібліотеки. Автор скульптурного пам'ятника – художник Михайло Рева.

Бронзова скульптура виконана у вигляді постаменту, на якому стоїть фігура чоловіка із купою книжок у руках. Остання книга у стосі відкрита, а розгорнута сторінка містить напис “infinitum”, що в перекладі з латинської мови означає “ нескінченність”, та символізує невичерпне джерело знань. На монументі також є напис – “MORE BOOKS, LESS FEAR”, що в перекладі з англійської мови означає “БІЛЬШЕ КНИЖОК, МЕНШЕ СТРАХУ”. Сам же пам’ятник, за словами автора, символізує допитливість та жагу до знань.

Також автор скульптури відзначив, що ідею створення пам’ятника, як подарунка до 190-річного ювілею наукової бібліотеки, підтримало  цифрове видавництво “Гутенберг”. А натхнення на створення цієї роботи прийшло до Михайла Реви у під час його перебування на конференції в Сорбонні.

Генеральний директор Одеської національної наукової бібліотеки, Ірина Бирюкова, висловила подяку за такий прекрасний подарунок та зазначила, що місце для встановлення скульптури було обрано дуже вдало – навпроти входу до будівлі однієї з найстаріших бібліотек в нашій країні.

Також нижче пропонуємо Вашій увазі фото деяких пам’ятників читачам та книгам, що встановлені в інших країнах.

Пам’ятник у місті Крайстчерч у Новій Зеландії

Скульптура в Китаї, яка наочно демонструє перевагу знань

Пам'ятник у вигляді матрони, що читає, в маленькому англійському містечку Уеллс в графстві Сомерсет

А це вже скульптура в Техасі, США

Цей пам’ятник книзі встановлено в м. Лондон

Пам’ятник дівчинці, яка читає, в Мадриді відображає світ фантазій, до якого нас переносять книжки



Немає коментарів:

Дописати коментар