понеділок, 4 березня 2019 р.

День пам’яті Володимира Івасюка

4-го березня видатному українському поету та композитору, герою України, Володимиру Михайловичу Івасюку, виповнилося б 70 років. У день народження маестро хочемо пригадати важливі факти з його життя.

В.М. Івасюк народився 4-го березня 1949 року у місті Кіцмань Чернівецької області у родині письменника й історика буковинського краю М.Г. Івасюка та вчительки С.І. Івасюк.

В  1955—1963 рр. В.Івасюк навчався у місцевій дитячій музичній школі. В 1956—1966 рр. був учнем кіцманської середньої школи. Цікаво, що вчитель школи у м. Кіцмань розгледів талант В. Івасюка ще в його дитячі роки і саме він умовив батьків відпустити юного Володимира до Києва на навчання у школі для обдарованих дітей ім. М.Лисенка. Проте, на жаль, через хворобу навчання Володимира Івасюка у київській школі було недовгим, невдовзі він повернувся до рідного міста і вже там продовжив навчання у середній школі та музичній школі за класом фортепіано.

1964-го року Володимир Михайлович написав свою першу пісню під назвою «Колискова», вірші до якої написав його батько. У школі Івасюк заснував дівочий вокально-інструментальний ансамбль «Буковинка», творча діяльність якого була настільки успішною, що 1965 року ВІА став переможцем у республіканському конкурсі та в якості нагороди одержав подорож Дніпром.

Відомо, що у віці 17-ти років В. Івасюк одержав покарання у вигляді 15 діб у міліції та загрозу вигнання зі школи, яку, до речі, він мав би закінчити із золотою медаллю. Справа в тому, що молодий Володя разом із друзями відпочивав у парку рідного міста і в якийсь момент друзі вирішили жартома надягнути картуза на голову гіпсового бюсту Леніна, в результаті молодики і взагалі випадково розбили постамент. Усі, крім Володимира Івасюка змогли втекти, а от його самого впіймали. В ті часи за такі вчинки жорстко карали, тому і зявився у біографії композитора такий неприємний факт, як перебування під арештом.

1966 року родина Івасюка переїхала до міста Чернівці, Володимир Михайлович вступив до медичного інституту, однак через участь у «політичному інциденті» його виключили. В  1967—1972 рр. повернувся до навчання у медичному інституті, тому, незважаючи на те, що Володимир Івасюк усім відомий як унікальний музикант і композитор, за спеціальністю він – медик.

1970 року В. Івасюк написав одні зі своїх найвідоміших пісень – «Червона рута» й «Водограй». 1971 року було знято музичний український фільм «Червона рута» із Софією Ротару та Василем Зінкевичем у головних ролях. У цьому фільмі звучить багато пісень Володимира Івасюка. «Червона рута» перемогла під час першого всесоюзного фестивалю «Пісня 71». 1972 року на телебаченні відбулася премєра пісні Івасюка «Балада про дві скрипки» у виконанні Софії Ротару. В той же час пісня «Водограй» у виконанні ансамблю «Смерічка» перемогла у відомому тоді телевізійному конкурсі та на фестивалі «Пісня 72». Весною 1972 року В. Івасюк переїхав до Львову, де став студентом підготовчого композиторського факультету Львівської консерваторії та перевівся на 4-й курс Львівського медичного інституту. 1973 року Івасюк вступив до аспірантури на патологічну фізіологію.

1974 року Володимир Івасюк відвідав міжнародний пісенний конкурс «Сопот-74», переможницею якого стала Софія Ротару із піснею «Водограй». 1974 року Івасюк вступив на композиторське відділення Львівської консерваторії. В цей же період маестро працював над музикою до спектаклю «Прапороносці» за романом О. Гончара. У березні 1975 року відбулася прем’єра спектаклю. Музика Володимира Івасюка була високо оцінена критиками.

1976 року було знято кінострічку «Пісня завжди з нами», в якому Софія Ротару виконала шість пісень Івасюка. Того ж року В. Івасюка виключили з консерваторії через велику кількість пропусків занять, але вже наступного року композитор відновлює навчання у Львівські консерваторії. 1977 року на фестивалі «Сопот-77» знову перемагає пісня Володимира Івасюка «У долі своя весна» у виконанні С. Ротару. Тоді ж вийшла і збірка пісень маестро «Моя пісня».

Наприкінці 70-х років минулого століття в житті Володимира Івасюка відбулися такі події, як участь у конкурсі молодих композиторів у Єревані, участь у Всеукраїнському злеті творчої молоді, перемога на всесоюзному конкурсі композиторів-студентів консерваторій. Також 1979 року Івасюк був членом журі першого республіканського конкурсу артистів естради в Хмельницькому.

У 30-літньому віці Володимир Івасюк планував одружитися із Тетяною Жуковою, проте цьому не судилося статися. 24-го квітня 1979 року композитор вийшов із дому і більше не повернувся. 19-го травня його тіло було знайдене повішеним у лісі під Львовом. Офіційна причина смерті – самогубство, однак за неофіційною версією Володимиром Михайловичем зацікавилися співробітники КДБ, які його і вбили за наказом вищого керівництва СРСР. Причина – політичні погляди маестро.

У червні 2014 року Генеральна прокуратура України поновила закриту кримінальну справу щодо смерті В. Івасюка, а в лютому 2015 року прокурор Львівської області Р. Федик заявив про те, що Володимира Івасюка було вбито співробітниками КДБ.

Дуже шкода, що ця унікальна особистість, яка фактично започаткувала у 1960-х роках нову українську естрадну культуру, так рано пішла із життя…

Детально про життя та смерть Володимира Васюка можна прочитати у книжках «Монолог перед обличчям сина» та «Життя і смерть Володимира Івасюка».

Немає коментарів:

Дописати коментар