вівторок, 26 березня 2019 р.

Якщо хочеш жити довго та бути успішним, читай книжки


Згідно з науковими дослідженнями, нам усім потрібно поставити читання книжок, зокрема художньої літератури, в пріоритет. На жаль, наразі ми маємо невтішну статистику – опитування показали, що за останній рік 37% українців не прочитали жодної книжки. Якщо ви належите до цих 37%, ви робите самі собі ведмежу послугу. Давайте розберемося, чому.

В рамках проекту “Ukrainian Reading and Publishing Data 2018” було проведено дослідження, яке визначило, що, як і скільки читають наші співвітчизники. Під час опитування більше третини українців визнали, що протягом останнього року вони не змогли прочитати ні однієї книжки. Насправді, це дуже погане відкриття, адже науковці стверджують, що читання дуже корисне для нас з різних причин.

Читаючи художню літературу, ми стаємо більш ментально відкритими для всього нового. Відповідно до нещодавніх досліджень, проведених американськими вченими, в учасників експерименту, які читали короткі твори художньої літератури, спостерігалася значно менша когнітивна замкненість, ніж у тих учасників, які читали документальні й наукові твори. Фактично, читачі художньої літератури виявилися людьми з більш прогресивними поглядами, порівняно з читачами нехудожніх творів. Дослідники висловили думку про те, що незважаючи на той факт, що читання науково-популярної літератури дає змогу студентам добре вивчити предмет, це не може допомогти їм у міркуванні над предметом. Наприклад, лікар може володіти енциклопедичними знаннями свого предмету, проте він може легко розгубитися під час встановлення діагнозу, якщо у пацієнта спостерігатимуться додаткові симптоми, котрі вказуватимуть на різні захворювання. Тут необхідно бути здатним міркувати.

Люди, які читають книжки, довше живуть. Саме такої думки дотримуються науковці з Єльського університету, котрі провели дослідження за участі 3635 людей старших за 50 років, та встановили, що ті, хто читали книжки принаймні по 30 хвилин щодня, жили в середньому на 23 місяці довше за тих, хто не читав книжок або журналів. Очевидно, що практика читання книг покращує словниковий запас, навички міркування та концентрацію. Також важливо знати, що читання може сприяти нашій здатності до співчуття, соціального сприйняття та емоційної чуйності, а все це разом допомагає людям жити довше, або хоча би бути добрішими та робити своє власне життя та життя оточуючих кращим.

Ви реально можете читати 50 книжок на рік. Якщо ми скажемо вам, що цілком можливо читати одну книжку на тиждень, ви, мабуть, не повірите, але насправді, це можливо навіть у випадку із дуже зайнятими людьми. Письменниця Стефані Х’юстон каже, що її думка про те, що в неї абсолютно немає часу, виявилася просто непереконливою відмовкою. Вона поставила собі за мету читати 50 книжок на рік, і їй вдалося досягти цієї мети. Як? Письменниця каже, що раніше вона (як і більшість із нас) витрачала дуже багато часу на свій телефон – переглядала безліч інтернет-сторінок у ліжку перед сном, у транспорті, під час обідньої перерви та стоячи у черзі. А тепер вона цей час витрачає на читання книг. Х’юстон каже, що вже після двох місяців, проведених в режимі читання замість телефону”, вона стала значно спокійнішою та більш задоволеною життям, крім того, вона стала краще спати та дізналася дуже багато нового.

Успішні люди багато читають. Це беззаперечний факт, тому що лідери завжди прагнуть самовдосконалення. Сотні успішних людей говорять про те, що саме книжки відіграли важливу роль у їхньому житті, допомогли досягти тих успіхів, які зробили їх переможцями по життю. Споміж книжок, які радили прочитати ці люди, такі: Легко не буде” Бена Хоровіца, “Взуття-буття” Філа Найта,“Від хорошого до величного” Джима Колінза, “Втрачаючи невинність” Річарда Бренсона.

Подумайте, а чи насправді у вас взагалі немає часу читати. Можливо, якщо врахувати усі переваги цього заняття та переглянути свої звичні справи, ви зможете виділяти хоча б півгодини на день для читання книжки.

Немає коментарів:

Дописати коментар