вівторок, 19 березня 2019 р.

Єдине мистецтво бути щасливим – усвідомлювати, що щастя у твоїх руках


Щороку, починаючи з 2012 р., 20-го березня традиційно відзначається Міжнародний день щастя. Ідею цього позитивного свята запропонував філантроп, активіст, політичний діяч та спеціальний радник ООН, індо-американець Джейм Ілайєн. Головна мета свята, визначена Дж. Ілайєном – визнати важливість щастя в житті кожної людини на планеті, надихнути усіх прагнути щастя, адже саме бажання бути щасливим є спільним почуттям для всіх нас.

2011 року Дж. Ілайєн представив вищому керівництву ООН концепт створення нового всесвітнього просвітницького дня – Міжнародного дня щастя. Пан Ілайєн провів успішну кампанію та переконав представників усіх 193 держав-членів ООН підтримати його ідею. Для святкування було обрано саме 20 березня не випадково – це день весняного рівнодення, перший день весни в Північній півкулі, період відновлення та нових початків.

Насправді ідея цього свята бере свій початок ще 1972 р., коли король невеликої гірської країни під назвою Бутан висловив думку про те, що успішність держави слід оцінювати не тільки за показниками рівня виробництва та матеріального заробітку, але також і за рівнем щастя населення, за рівнем задоволеності життям. Королівство Бутан розробило спеціальну систему оцінювання щастя, в основі якої лежали такі речі, як психологічне здоров’я населення, загальний стан здоровя людей, те, як люди проводять свій час, де вони живуть, освіта людей та їхнє оточення. Народ Бутану відповідає на 300 запитань, а результати щороку порівнюються із попередніми, щоб визначити рівень прогресу. Уряд держави використовує ці показники під час прийняття важливих для всієї країни рішень.

Дехто вважає, що Міжнародний день щастя це просто день, потрібний для того, щоб потренувати своє позитивне мислення або подумки подякувати за ті речі у нашому житті, які роблять нас щасливими. Проте мета, закладена в це свято ООН, значно серйозніша. ООН вважає, що всі ми зможемо стати по-справжньому щасливими лише тоді, коли всі люди на землі стануть рівними.

Засновники свята закликають усі країни націлити зусилля на покращення добробуту кожної окремої людини. ООН пропонує державам-членам, міжнародним та регіональним  організаціям відзначати Міжнародний день щастя відповідним чином, у тому числі шляхом проведення просвітницьких і тематичних заходів.

Також ООН прагне за допомогою цього свята звернути увагу світової спільноти на те, що економічний розвиток  має бути збалансованим, рівноправним та всеосяжним. Результатом реалізації такої моделі розвитку стане стійкий економічний зріст в країнах з подальшим зниженням рівня бідності.

Явище щастя вивчається такими науками, як філософія, етика, психологія та богослов'я. Фізіологи вивчають щастя у тісному взаємозв’язку з так званими “гормонами щастя” – ендорфінами, серотоніном і дофаміном.

У кожної людини є своє розуміння поняття щастя. Але, звичайно ж, у всіх нас є і багато спільних показників щастя, таких як здоров’я нас самих та наших близьких, матеріальний добробут, мир… Важливо визначити, що робить дійсно щасливим саме вас, адже тільки розуміючи, що вам потрібно для щастя, ви зможете правильно визначити свої цілі та впевнено крокувати до них.

Немає коментарів:

Дописати коментар