середу, 6 березня 2019 р.

Масляна: а що ми знаємо про це свято?


А чи знаєте ви, що увесь цей тиждень є святковим? Саме так, цілий тиждень перед Великим постом традиційно відзначається свято Масляної.

В народному календарі східних слов’ян це свято маркує межу зими та весни. Дата Масляної змінюється кожного року в залежності від дати святкування Великодня. До речі, наша українська Масляна вважається аналогом карнавалу в європейських країнах.

Перші згадки про Масляну в календарях наших предків датуються ІV столітті н. е. Свято активно відзначалося не лише в період язичництва, а й після запровадження християнства князем Володимиром у 988 році. Найбільш активного святкування Масляна набула у ІХ-ХІІІ століттях, в часи Київської Русі. Християнська церква додала це свято до свого календаря, проте воно так і не набуло християнського змісту.

Масляна – це останній, напередодні Великого посту, тиждень, коли можна було гуляти весілля. Цей тиждень також називали Бабським тижнем. Слов'янський обряд передбачав на Масляну дівчатам і неодруженим хлопцям прив'язувати до ноги дерев'яну колоду на знак засудження або покарання за те, що вони не одружилися в належний час. У цей тиждень старші жінки жартома «карають» тих молодих парубків, які протягом року не знайшли собі пари і не одружилися.

Головним частуванням на Масляну були та є вареники з сиром і сметаною, пироги з сиром і, звичайно ж, млинці. Головним напоєм — наливки.

Якщо говорити про релігійні особливості цього давнього свята, то важливо зазначити, що Починається святкування Масляної перед Великим постом, який триває 48 днів до Великодня. Святковий тиждень складається з трьох частин: «зустріч» у понеділок, кульмінаційна точка або «перелом» у «широкий четвер» і «прощальна неділя». Тиждень Масляної завершується Прощеною неділею. Цього дня в церкві здійснюється чин прощення, коли духовенство та парафіяни взаємно просять прощення одне в одного, щоб вступити у Великий піст з чистою душею.

Якщо ж повернутися до народних звичаїв святкування Масляної, то тут хотілося б зазначити кілька основних фактів:

- Масляний тиждень стартує завжди в понеділок і триває до неділі включно. - Закінчується святкування обрядом ритуального спалювання опудала.
- У день тещиних млинців (це може бути будь-який день масляного тижня) теща пригощає зятя, і чим багатшим буде її стіл, тим краще вважається відношення до чоловіка дочки. Потім зять зобов'язаний відповісти тещі тією ж монетою - запросити її на млинці до себе в гості.
- «Зовкіни зустрічі» - кожна господиня кличе до себе в гості сестер і братів чоловіка. Додаткові подарунки від невістки гостям вітаються.
- Ну і куди ж без співів всім двором, хороводів, катань з гірок, штурму снігового містечка, стрибків над багаттям і кулачних боїв.

Щиро бажаємо вам гарного тижня та веселої й смачної Масляної!

Немає коментарів:

Дописати коментар