суботу, 2 березня 2019 р.

Ще раз про те, чому так важливо читати книжки


З того моменту, як ми йдемо до школи, наші вчителі починають пояснювати нам основи читання. Спочатку ми вивчаємо абетку, потім читаємо окремі слова, пізніше – речення. А потім, самі того не помічаючи, ми починаємо читати все підряд – написи на рекламних щитах, тексти на пакуваннях різних товарів, субтитри до кінострічок і т. д.

Але чому насправді нас вчать читати? Для того, щоб ми могли читати вивіски на вулиці, вивчати підручники та здавати іспити? Звичайно, все це важливо, але суть читання значно глибша. Цей процес допомагає нам краще все розуміти, краще спілкуватися з іншими людьми і не тільки…

Що більше ми читаємо, то краще розуміємо світ навколо нас. Коли ми читаємо книжки, ми все більше відкриваємо для себе життя за межами того, що вже нам відомо. Нижче ми наведемо деякі моменти, які підкреслюють важливість читання книжок.

Книжки вдосконалюють наші комунікативні навички
Людина не може нормально жити без спілкування. Так як книжки покращують наш словниковий запас, завдяки читанню вдосконалюються наші навички спілкування з людьми. Читання покращує наше володіння мовами та розвиває швидкість мовлення. Читання допомагає нам висловлювати свої думки та ідеї більш точно, яскраво та різноманітно.

Книжки нас навчають
Книжки втамовують нашу спрагу до знань. З книжок ми дізнаємося, як працюють ті чи інші речі, як що у світі влаштовано, пізнаємо різні культури, вивчаємо історію. За допомогою книг ми можемо вивчати різні мови, дізнаватися, як нам самим стати кращими, і навіть навчитися створювати щось нове. «Правильні» книжки містять дуже багато корисної інформації, яка допомагає нам ставати більш розумними, кмітливими, кваліфікованими та більш відкритими для чогось абсолютно нового. Інколи, завдяки книжкам, ми можемо відкривати у собі щось таке, про що раніше навіть не здогадувалися, починати цікавитися чимось зовсім неочікуваним.

Книжки сприяють здоровому стану нашого мозку
Під час читання книжок, ми тренуємо свій мозок. Що більше ми читаємо, то більше стимулюємо своє мислення та пам'ять. Розумова стимуляція підтримує процес притоку крові до мозку, що попереджає такі хвороби, як психічні розлади та хвороба Альцгеймера. Під час читання, наша когнітивна (пізнавальна) функція та пам'ять покращуються. Що здоровіший ваш мозок, то краще ви можете концентруватися на чомусь і розвивати свої аналітичні навички.

Читання книжок знімає стрес
Чи то наукова фантастика, чи любовні романи, автобіографії чи будь-яка інша література, книжки можуть допомогти нам зняти напругу та розслабитися. Читання допоможе зняти стрес і позбавитися тривожного стану, який ми так часто переживаємо у повсякденному житті, дозволяючи нам зануритися в інші світи та життя. Знайшовши цікаву для нас тему у книзі, ми повністю в неї поринаємо та, принаймні на якийсь час, забуваємо про свої власні проблеми. А зважаючи на те, що в світі існують книжки на будь-яку тему, кожен з нас зможе знайти ідеальний варіант для себе, те, що змусить нас зосередитися та відчути спокій та комфорт.

Книжки нас мотивують
Книжки здатні надихати та мотивувати нас історіями людей, які зробили щось неймовірне, незважаючи на жодні перешкоди та складнощі. Подвиги вигаданих персонажів або реальні досягнення видатних історичних осіб, описані в книжках, навчають нас ніколи не здаватися, завжди рухатися вперед і залишатися позитивно налаштованими.

Книжки стимулюють творчі здібності
«Правильна» книжка здатна надихнути нас до уявлення нових місць, вимірів та інших світів. Завдяки читанню наша уява розпалюється і ми відкриваємо свою свідомість для нових можливостей. Навіть документальна література про науку та технології може розворушити наші творчі здібності та сприяти виникненню у нас інноваційних і винахідливих ідей.

Здавалося б, усе це такі прості істини. Ми з дитинства знаємо, що читати корисно та важливо, але через шалену швидкість сучасного життя та появу новітніх технологій ми забуваємо про надзвичайну користь читання книг, тому ми подумали, що не буде зайвим вам про це нагадати :). І на завершення цього допису хотілося б привести цитату Томаса Карлейля: «Все, що людство вчинило, передумало, все, чого воно досягло, – все це збереглося на сторінках книг».

Немає коментарів:

Дописати коментар