середу, 27 березня 2019 р.

День високого мистецтва та смаку


27 березня світ відзначає свято мистецтва, краси та смаку – Міжнародний день театру. Це свято було започатковане Міжнародним театральним інститутом 1961 року.

Насправді, ідея створення цього чудового свята виникла ще 27 березня 1948 року, коли у м. Прага відбувалося нагородження видатних діячів театрального мистецтва. Саме під час цього заходу було запропоновано створити єдиний день, присвячений усім працівникам театру. Всі присутні підтримали цю ідею і на честь цього рішення навіть відбулася святкова хода оркестрантів і художників, проте статус міжнародного свято тоді, на жаль, так і не отримало.

Тільки 1961 року офіційно народилося професійне свято театральних діячів – Міжнародний день театру, який має фіксовану дату відзначання в усіх країнах світу – 27 березня. 

Традиційний єдиний девіз свята: “Театр як засіб взаєморозуміння та зміцнення миру між народами”. Цього дня по всьому світу проходять національні та міжнародні театральні заходи. Одним із найважливіших серед таких заходів є поширення Всесвітнього послання на честь Міжнародного дня театру, в якому висловлюються роздуми на тему Театр і культура миру”. Перше Всесвітнє послання на честь Міжнародного дня театру було написане 1962 р. французьким письменником і художником Жаном Кокто.

Загалом, згідно зі статутом Міжнародного інституту театру, його діяльність спрямована на зміцнення миру та дружби між народами, на розширення творчої співпраці усіх театральних діячів світу.

На даний момент Міжнародний інститут театру при ЮНЕСКО є найбільшою в світі неурядовою організацією, діяльність котрої зосереджена на виконавському мистецтві. Представництва інституту існують майже в 100 країнах світу.

Театральне мистецтво бере свій початок ще з глибокої давнини. Видовищні постановки влаштовувалися і на Сході, і в Давній Греції, і в Римі ще в первісний період. Мистецтвознавці вважають, що поява театру тісно пов’язана з появою глядачів, для яких влаштовувалися подібні дійства. Саме той період, коли колективна творчість стала орієнтована на суспільну увагу і її оцінку, можна вважати часом народження мистецтва, що отримало назву «театр», адже як відомо, це слово походить від давньогрецького слова theatron (θέατρον), що означає “місце, де дивляться”. Традиційно в театрі грають два найбільш популярних жанри – комедія та трагедія, символами яких стали театральні маски.

Згадки про першу театральну виставу датуються 2500 роком до н. е. Перша театральна гра відбулася в далекому Єгипті, а сюжетом слугували елементи єгипетської міфології. Давньогрецькі театральні вистави також використовували образи міфології, але там театр почав формуватися вже як мистецтво, встановлювалися чіткі визначення трагедії та комедії, а також інших театральних форм. У Середньовіччі театральні колективи складалися з мандрівних акторів, які подорожували різними містами, влаштовуючи комедійні вистави. Італійська народна комедія масок визнана одним із найяскравіших прикладів появи професійного театру.

Тільки в епоху Відродження театр стає стаціонарним видом мистецтва, тоді починають з’являтися перші приміщення, спеціально призначені для проведення вистав. З того часу театр поширюється по всьому світу і цей вид мистецтва стає однією з найголовніших розваг суспільства.  

Міжнародний день театру – це не просто інтернаціональне професійне свято майстрів сцени та усіх працівників театру, це свято мільйонів небайдужих глядачів.

З нагоди цього свята по всьому світу проходять різні театральні фестивалі та святкові вистави, а представники влади та громадськості різних країн вітають працівників театрів і художніх колективів.

Незважаючи на те, що зараз у світі існує безліч різноманітних розваг – ця індустрія розвивається дуже швидко – театр і сьогодні відіграє дуже важливу роль у культурному, політичному та громадському житті суспільства.

Немає коментарів:

Дописати коментар