понеділок, 18 лютого 2019 р.

Цікаві факти про книги та читання


Для величезної кількості людей в усьому світі читання книг і в 21-му столітті залишається найважливішим захопленням у житті. Саме читання надає нам можливість приміряти на себе життя інших людей, перенестися в інші світи, подумки пережити неймовірні події та пригоди, але окрім цього завдяки книжкам ми дізнаємося про нові погляди на безліч речей, вивчаємо цікафі факти, книжки дають нам змогу краще зрозуміти цей світ та самих себе.

Доведеним фактом є те, що читання робить нас щасливішими та більш чуттєвими, завдяки читанню ми стаємо розумнішими, а до того ж  у деяких випадках читання навіть допомагає людям стримувати розвиток хвороб, наприклад таких як хвороба Альцгеймера.

Пропонуємо вашій увазі деякі цікаві факти про читання.

1. У світі опубліковано 130 мільйонів книжок.

2.  Існує термін, який означає одержання задоволення від запаху старих книжок – «бібліосмія». На кшталт визначення віку за радіовуглецем, вчені можуть аналізувати хімічні речовини, котрі відповідають за «запах старої книжки», для встановлення віку книги. Цей процес називається «деградоміка матеріалів».
3. Три книжки, які найбільше читаються в усьому світі, це «Біблія», «Цитати Голови Мао Цзедуна» та «Гаррі Поттер».


4. 68% книжок, які продано по всьому світу, куплені жінками.

5. Поняття «книжковий черв'як», що означає завзятого читача, походить від назви комах, які живуть в обкладинках книг та псують їх.

6. Найдорожча книжка в світі це «Массачусетська книга псалмів», видана в 1640 році, в Кембриджі, штат Массачусетс. Її було продано за 14,2 млн. доларів.

7. Найбільша книжка в світі це «Атлас Кленке». У відкритому вигляді розміри цієї книги сягають 1,75 м заввишки та 1,90 м завширшки.
8.  Книга «Дурні природи» Еліс Браун стала першою книжкою, яку 1889-го року назвали «бестселером».

9.  1453-го року світ побачила перша друкована книга: «Біблія Гутенберга». Її надрукував Йоганн Гутенберг – німецький ювелір і винахідник, який створив європейський спосіб друкарства рухливими літерами, що поширився усім світом та зробив величезний вплив не лише на європейську культуру, але і на всесвітню історію.
 Автор: Antonio Zugaldia from Washington, D.C., United States - DSC01871, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18271603

10. «У пошуках утраченого часу» Марселя Пруста вважається найдовшим романом за всю історію. У цьому творі нараховується 9 609 000 знаків.

11. Термін «цундоку» означає накопичення матеріалів для читання, які так ніколи і не читаються.

12. У Чарльза Діккенса була книжкова шафа, яка використовувалася в якості таємних дверей у його будинку. 

Немає коментарів:

Дописати коментар