четвер, 7 лютого 2019 р.

Згадуємо Чарльза Діккенса у день народження письменника


 Сьогодні, 7 лютого, виповнюється 207 років від дня народження англійського письменника Чарльза Діккенса – одного із найвидатніших англомовних прозаїків ХІХ століття.

Чарльз Діккенс народився 7 лютого 1812 року в передмісті Портсмута – Лендпорті у багатодітній та незаможній родині чиновника Джона Діккенса та його дружини Елізабет Діккенс. Дитинство майбутнього класика світової літератури було  досить важким – батька Діккенса посадили до в’язниці за борги, а юний Чарльз жив у чужих людей та був змушений працювати на фабриці з виробництва вакси. Виснажлива праця на фабриці в подальшому вплинула на прозу письменника, у своїх творах він виявляв цікавість до соціально-економічної теми, жорстоких умов праці бідняків. Пізніше Ч. Діккенс навчався у Веллінгтонській академії, яку закінчив 1827 року. Після закінчення навчання певний час він працював в адвокатській конторі, пізніше став вільним репортером. І хоча репортерська діяльність Ч. Діккенса була дуже успішною, саме літературу він визначив як головну справу свого життя. 1836 року вийшла перша збірка Діккенса «Нариси Боза». Ці нариси являли собою белетристичну декларацію інтересів збіднілої мілкої буржуазії. Того ж року автору судилося пережити шалений успіх, пов'язаний із публікацією перших розділів його «Посмертних записок Піквікського клубу» – видатного твору, який в повній мірі описує характери та звичаї жителів Англії ХІХ століття. В книзі описується подорож Самюела Піквіка, засновника Піквікського клубу, та трьох його друзів та членів клубу. Головна мета героїв під час цієї подорожі полягає у вивченні людської природи. Через те що друзі є досить наївними й дивакуватими, з ними весь час трапляється щось безглузде, а часом навіть драматичне.

В період з 1838 р. по 1843р. Чарльз Діккенс пише такі знамениті твори, як «Пригоди Олівера Твіста», «Життя та пригоди Мартіна Чезлвіта», «Ніколас Ніклбі», «Різдвяна пісня» та інші. Слава письменника в той час дуже стрімко зростала. Окрему увагу хотілося б приділити «Пригодам Олівера Твіста», адже це найбільш знаменитий роман Ч. Діккенса. У книзі описується історія хлопчика-сироти, який змушений поневірятися похмурими й небезпечними вулицями Лондона. Незвичайні події в житті маленького героя, його зустрічі з різними людьми, небезпечні пригоди та труднощі, з якими йому доводиться мати справу, вже так довго не залишають байдужими читачів в усьому світі.

1848 року виходить книга «Домбі й син» –  один із найсумніших та психологічно глибоких романів письменника. Головний герой, містер Домбі, поважна людина, яка ніколи не порушує правил моралі. Проте його респектабельність, його погляди на обов’язок, честь та порядність мають жахливі наслідки для його близьких та навіть для нього самого.

Наступний видатний твір автора, «Девід Коперфілд», був опублікований у 1849-1850 рр. Цей роман у значній мірі мав автобіографічний характер.

Деякі цікаві факти про Чарльза Діккенса:
1. Письменник був досить дивакуватим. Наприклад, відомо, що Діккенс нерідко впадав у стан трансу та переживав відчуття дежавю. Крім того, письменник розповідав своїм друзям, що персонажі його творів увесь час знаходяться поряд із ним, спілкуються, а тексти творів він спочатку чує, а вже потім записує їх на папір.
2. Чарльз Діккенс був дуже забобонним.
3. Письменник годинами любив перебувати у морзі, розглядаючи мертві тіла.
4. Ненавидів пам’ятники та навіть заборонив зведення будь-яких статуй на його честь.
5. Завжди спав головою на північ. Крім того, завжди сідав обличчям на північ під час написання своїх творів.

Чарльз Діккенс був дуже цікавою особистістю, як, власне, і все його життя, тому і твори письменника виходили такими захоплюючими. У бібліотеці доступні такі книги Діккенса: «Посмертні записки Піквікського клубу», «Домбі й син», «Великі сподівання», «Пригоди Олівера Твіста».

Насолоджуйтеся читанням цих прекрасних романів, взявши книжку додому, або ж запрошуємо почитати їх у затишній і теплій атмосфері бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар