суботу, 2 лютого 2019 р.

Найцікавіші українські книги 2018 року


Нещодавно 24 Канал сформував свою версію переліку найкращих українських книг року, що минув. Пропонуємо Вам розглянути цей список, ми впевнені, що Ви обов’язково знайдете в ньому щось цікаве для себе.

«Церебро» Андрія Бондаря – композиція із шістнадцяти цікавих, сюрреалістичних оповідань про звичайних людей, які переживають різні пригоди, щодня потрапляють у різноманітні ситуації. Автор звертає увагу читача на ті речі, які ми зазвичай просто не помічаємо. Цікаво, що деякі з описаних у книзі історій, автор взяв із власного життєвого досвіду, а інші він вигадав. Описуючи історії героїв, автор передає нам свої особисті переживання та роздуми. Герої книги швидко здадуться Вам такими близькими, що у Вас виникне відчуття, ніби Ви з ними давно знайомі, від чого твір стане ще більш цікавим та захоплюючим.

«Коханці юстиції» Юрія Андруховича, який писався цілих 27 років. Цей твір являє собою поєднання восьми з половиною оповідань зі спільним настроєм та атмосферою. Події твору відбуваються на Галичині в VII - XX століттях.  В романі описані історії різних злочинців, які постали перед судом імперій-окупантів: австро-венгерської, польської, німецької та радянської. Книга розповідає про жахливі злочини: вбивста, зґвалтування, грабунки, розбещення малолітніх, зради і т. д., про слабкості та захоплення засуджених, а також описує ті жахливі покарання, які чекають на злочинців. Під час написання книги автор використовув архівні матеріали, отже більшість персонажів мали реальні прототипи.

«Омбре. Над темрявою і світлом» Лори Підгірної. На сторінках цієї книги тісно переплетені події минулого та теперішнього часу. Дія твору відбувається в місті Кам’янець-Подільський. Архівний ревізор Едіта знаходить вцілілі клейноди ордену лицарів Храму, але в місті ніхто не обговорює цю тему. Ця незвична знахідка приводить героїню до артефакту, що колись був завезений на Поділля тамплієрами. Життя Едіти суттєво ускладнюється після того, як на містичний артефакт відкривають полювання спецслужби і таємні товариства. Цікаво те, що у творі історії людей з минулого виявляються пов’язаними з історіями сучасних жителів Кам’янця-Подільського.

«Афиновий ведмедик. Календар мрійників» Анастасії Волховської та Яни Фефелової – це чарівний календар, в якому автори від імені головних героїв розповідають читачу про те, що мріяти і знаходити щось радісне й цікаве потрібно кожного дня. Незважаючи на те, що книга написана в першу чергу для дітей, вона буде цікавою і для багатьох дорослих. Афиновий ведмедик і його друг переконують нас у тому, що будь-який день можна перетворити на свято, вчать веселитися, наповнювати своє життя добрими новинами, гарним настроєм, цікавими заняттями та загадками.

«Франческа. Повелителька траєкторій» Доржа Бату. Справжнє ім’я автора – Андрій Васильєв. Колись він був ведучим новин, а зараз проживає у США та працює оператором корекції траєкторій Центру керування польотами Національного управління з аеронавтики та досліджень космічного простору США. Книга «Франческа. Повелителька траєкторій»  є документальною історією про робочі будні самого автора в NASA та пригоди його співробітниці Франчески. І хоча юна Франческа працює на дуже відповідальній посаді – вона керує траєкторіями та орієнтацією сателітів, а також займається підведенням космічних кораблів на підхідні орбіти до міжнародних космічних станцій, ця дівчина знаходить час і для різних витівок, курйозів і веселощів.

«Твій погляд, Чіо-Чіо-сан» Андрія Любки. Це психологічний трилер про сучасну Україну, в якій життя людини, на жаль, часто нічого не варте, все вирішують гроші та зв’язки – якщо ти маєш владу, тобі все дозволено. Твір описує історію, в якій суддя на підпитку на пішохідному переході збиває на смерть жінку, але, як це нерідко трапляється і в реальному житті, жодного покарання за це він не несе. Чоловік загиблої жінки бажає помститися вбивці коханої, а тому він не зважає ні на гроші, ні на будь-які залякування. Він готовий втратити все, але покарати злочинця.

 «Лазарус» Світлани Тараторіної – захоплююча історія про Київ початку минулого століття, в якій вільно співіснують люди та різна нечисть. Панує відносний спокій: люди керують Імперією, а нечисть тим часом з нетерпінням чекає на повернення свого царя – Змія. Але одного дня трапляється подія, через яку виникає загроза війни між людьми та усіма цими чортами, водяниками та лісовиками. Завадити катастрофі тепер доведеться одній звичайній людині – слідчому Олександру Петровичу Тюрині. Це детективно-історичне українське фентезі безсумнівно перенесе читача в інший, наповнений містичними пригодами, світ.

Як бачите, 2018-го року українські літератори видали чимало робіт, що заслуговують нашої уваги. Ми переконані, що Ви оберете з цього списку книжки для свого дозвілля. Бажаємо приємного читання.

Немає коментарів:

Дописати коментар