суботу, 23 лютого 2019 р.

Зустріч із Мармашовим О.В.: презентація книг про Пінську та Дніпровську флотилії

Днями у бібліотеці пройшов захід, присвячений презентації книги «Пінська військова флотилія. Іменний список особового складу. Том 1 А-Г» Мармашова О. В., Голови Київської громадської організації «Товариство ветеранів розвідки військово-морського флоту», капітана 2 рангу в запасі; Гафарова С.В.; Кислицина О.В.

 Основна справа, якою займається Мармашов О.В. та його колеги – популяризація славних подій минулого, що є надзвичайно важливим аспектом для патріотичного та морального виховання молодого покоління українців.
Зустріч відвідали користувачі бібліотеки, які з цікавістю слухали розповідь автора про саму книгу, про історію її створення, розкопки з метою пошуку важливих архівних матеріалів, а також про те, наскільки важливо пам’ятати минуле, не забувати героїв, які віддали своє життя за Батьківщину. До речі, серед присутніх на зустрічі були діти загиблих моряків, які служили у Пінській флотилії під час Другої світової війни.
Історія Пінської військової флотилії сповнена драматизму. Скільки загинуло моряків за всю війну, скільки потрапило в полон, скільки загинуло моряків після звільнення України на фронтах, скільки зникло безвісти, скільки нагороджено орденами та медалями точно не відомо. Проте автори книги доклали та продовжують докладати чимало зусиль, щоб заповнити цю прогалину. На жаль, на сьогоднішній день нікого з моряків Пінської військової флотилії серед живих немає, але допоки ми пам’ятаємо про них, вони житимуть у наших серцях.
Коротка історична довідка: Пінська військова флотилія була створена 17 липня 1940 р. із керівництва, кораблів та частин розформованої Дніпровської військової флотилії. Головна база – м. Пінськ, тилова – м. Київ. З початком німецько-радянської війни флотилія діяла на межі Західного і Південно-Західного фронтів. Флотилія брала участь у запеклих оборонних боях під час початкового, найтрагічнішого періоду війни та сприяла тривалому стримуванню переправ через Прип’ять, Дніпро та Десну, знищувала ворожі переправи поза лінією фронту. У серпні-вересні 1941 року флотилія брала участь в обороні Києва.
Мармашов О.В. передав бібліотеці книгу «Пінська військова флотилія. Іменний список особового складу. Том 1 А-Г», а також два фотоальбоми: «Виставка Flotylla Pinska & Flotylla Rzeczna Marynarki Wojennej (04.1919-10.1939)» та «Виставка Дніпровська військова флотилія (06.1931-07.1940)». До альбомів увійшли знімки з експозицій, присвячених історії річкових військових флотилій, представлених у Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році». Серед експонатів виставки: нагородні сувеніри та особисті речі моряків, унікальний посуд того часу, аутентичні фотографії та журнали, особисті фотокартки моряків. 
 Запрошуємо до бібліотеки усіх, кого цікавить наша історія, щоб почитати та переглянути ці такі важливі праці.

Немає коментарів:

Дописати коментар