вівторок, 17 вересня 2024 р.

Оголошено шорт-лист Букерівської премії 2024 року 📚 🏆

📜
16 вересня було оголошено короткий список цьогорічної Букерівської премії – однієї з найпрестижніших літературних нагород, що з 1969 року щорічно вручається у Великій Британії. До шорт-листа увійшла найбільша кількість жінок за всю 55-річну історію Букерівської премії п'ять жінок 👩🏻 і один чоловік 🧔🏻. У списку представлені автори з п'яти країн, зокрема перший нідерландський письменник, який потрапив до шорт-листа, перший австралієць за останні 10 років, а також британські, канадські та американські автори. Двоє з авторів вже потрапляли до шорт-листа раніше.
 
Зі 156 творів, опублікованих у період з 1 жовтня 2023 року по 30 вересня 2024 року та поданих на здобуття премії видавництвами, журі обрали шість книг. Очолює журі художник і письменник Едмунд де Ваал, до якого приєдналися відзначена багатьма нагородами письменниця Сара Коллінз, редакторка розділу художньої літератури «The Guardian» Джастін Джордан, всесвітньо відома письменниця і професорка Юнь Лі, а також музикант, композитор і продюсер Нітін Соуні. 
 
До списку увійшли історії, які переносять читачів у різні куточки світу та за межі земної атмосфери: від полів битв Першої світової війни до духовного усамітнення в сільській місцевості Австралії; від глибокого півдня Америки 19 століття до віддаленого голландського будинку 1960-х років; від Міжнародної космічної станції до мережі печер під французькою сільською місцевістю. Серед іншого, книги-номінанти досліджують силу тяжіння дому та сім'ї, суперечливу природу правди та історії, а також те, якою мірою ми відкриваємо іншим своє справжнє «я».
 
До короткого списку увійшли такі книги й автори:
 
«У полоні» (Held) Енн Майклз
«Озеро створення» (Creation Lake) Рейчел Кушнер
«Орбітальний» (Orbital) Саманта Гарві
«Служба кам'яного подвір'я» (Stone Yard Devotional) Шарлотта Вуд
«Сховище» (The Safekeep) Яель ван дер Вуден
«Джеймс» (James) Персіваль Еверетт
 
Церемонія вручення Букерівської премії 2024 року відбудеться 12 листопада в Олд Біллінгсгейт у Лондоні і транслюватиметься у спеціальному випуску програми «Front Row» на BBC Radio 4. Також церемонія буде транслюватися у прямому ефірі на каналах Букерівської премії в YouTube та Instagram. Переможець отримає 50000 фунтів стерлінгів, трофей «Айріс і може розраховувати на карколомні зміни у своїй кар'єрі. Кожен з авторів, що увійшли до шорт-листа, отримує 2500 фунтів стерлінгів та унікальне видання своєї книги .

понеділок, 16 вересня 2024 р.

День казок у бібліотеці 📖 🦄 🪄

У бібліотеці естетичного виховання імені Олександра Довженка для дорослих ЦБС Солом'янського району м. Києва відбувся дуже цікавий захід – зустріч української письменниці, поетеси, лауреатки літературних премій Лесі Пронь з вихованцями дитячих садочків № 687 та 383.
💡 🪶 👧🏻
 
Під час творчої зустрічі пані Леся читала малюкам уривки зі своїх численних книг – прекрасні казки, оповідання та вірші, а також презентувала свої нові книги. Оскільки письменниця читала твори дуже емоційно, театралізовано, дітлахи повністю занурилися в історії та були просто в захваті від цього дійства 🙂.
 
Ця зустріч була не тільки розважальною, але й пізнавальною – так, одна з книг Лесі Пронь, а саме «Країна бджіл», розповідає про країну Ураїну, в якій мешкають дуже працелюбні бджоли. Величезна любов бджіл до рідної землі допомогла їм здолати ворога, який хотів загарбати їхню територію, а самих бджіл перетворити на рабів . Казка розповідає дітям, що правда завжди перемагає кривду і дуже важливо у житті бути добрими, справедливими та сміливими. Після прочитання авторка обговорювала зміст з дітьми. Більше б таких казок! 😊👍
 
Сподіваємося, що у діток ще надовго залишиться приємне враження від зустрічі з Лесею Пронь, а також, що вони, як і герої казок письменниці, в майбутньому стануть добрими та мужніми людьми, які любитимуть свою рідну землю (❀❛ ֊ „).
 
Наприкінці зустрічі пані Леся подарувала бібліотеці свої книги з автографом, тож обов’язково заходьте до нас зі своїми малюками й беріть почитати ці чудові повчальні твори 𓍢ִ🀦.

четвер, 12 вересня 2024 р.

Факти про життя і творчість Олександра Довженка

10 вересня було 130-річчя від дня народження Олександра Довженка. Продовжуємо вшановувати пам'ять видатного українського митця, зокрема організовуючи у бібліотеці естетичного виховання імені Олександра Довженка для дорослих ЦБС Солом'янського району м. Києва тематичні заходи та публікуючи дописи про Олександра Петровича. У цьому дописі до вашої уваги деякі цікаві факти
💡 про життя і творчість видатного режисера і письменника 🎥.
 
1. Про походження прізвища. Рід Олександра Довженка по батьківській лінії був козацького стану, а представники родини були кремезними і статними людьми, тому на Чернігівщині їх почали кликати «довгими», а згодом – Довженками.
 
2. Про дитинство. Олександр Довженко народився в селянській родині хліборобів Петра та Одарки. В сім’ї було 14 дітей, але до працездатного віку дожило, на жаль, тільки двоє. В автобіографічній кіноповісті «Зачарована Десна» О. Довженко згадував про смерть чотирьох братів, яких не стало через хворобу за одну ніч. Ці трагічні події сильно вплинули на світогляд майбутнього письменника й режисера.
 
3. Про навчання. Малому Олександру легко давалося навчання – у школі він був відмінником. Найбільше любив математику.
 
4. Про мрію. Довженка з юності вабила авіація. Він мріяв про небо і польоти, і навіть написав сценарій до фільму «Аероград», та, на жаль, цей фільм не екранізували.
 
5. Про патріотизм. Довженко був патріотом України, він брав активну участь у визвольних змаганнях 1917-1921 років. Воював у лавах армії УНР, а згодом працював дипломатом у радянському представництві у Варшаві та Берліні.
 
6. Про арешт. Коли петлюрівці відступали, Довженка заарештували більшовики й готували до розстрілу. Однак представник партії боротьбистів Василь Еллан-Блакитний врятував митця.
 
7. Про «Землю». У німій чорно-білій стрічці «Земля» зображено період колективізації в Україні та конфлікт між куркулями й представниками колгоспів. Та цей фільм не тільки про аграрну революцію. Довженко показав у стрічці зв’язок українського народу з землею, де вона постає як сенс існування українців, спокій яких порушила колективізація. Стрічка містить багато символів. Так, образ трактора, що розорює стежку, символізує розірвання селян із землею. Часто в стрічці показано образ яблука. З одного боку, яблука є символом безсмертя, а з іншого – режисер ототожнює їх зі своїм домом, родиною. Наприклад, коли в Києві будували Київську кіностудію, він особисто посадив там яблуневий сад.
 
8. Про цензуру. Один з найвідоміших творів Довженка – автобіографічна повість «Зачарована Десна» – спочатку піддалася жорстокій цензурі. Письменника змусили переробити текст, видаляючи «шкідливі» з погляду радянської влади фрагменти.
 
9. Про визнання. Попри заборону в СРСР, стрічка «Земля» здобула світове визнання: фільм подивилися такі видатні особистості, як Альберт Ейнштейн, Герберт Веллс та інші. Стрічка і нині входить до дванадцяти найкращих фільмів усіх часів і народів, а за версією ЮНЕСКО вона є однією з п’яти головних стрічок у світовій історії.
 
10. Про захоплення. Довженко був талановитим фотографом і залишив після себе велику колекцію світлин. Також Олександр Петрович захоплювався колекціонуванням книг, картин, порцеляни й інших предметів мистецтва.
 
11. Про хворобу. В останні роки життя Олександр Довженко боровся з невиліковною хворобою – лейкемією. Саме ця хвороба передчасно забрала життя митця 1956 року.

вівторок, 10 вересня 2024 р.

Художник великої епохи

10 вересня 1894 року в містечку Сосниця на Чернігівщині народився видатний український письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографа, режисер культових кінострічок «Україна в огні», «Земля», «Звенигора», «Арсенал», заслужений діяч мистецтв УРСР Олександр Петрович Довженко.
 
Олександр Довженко зробив величезний внесок в українське відродження 20-х років. Своїми кінострічками «Звенигора», «Арсенал», «Земля» створив не тільки українське кіномистецтво, а й вплинув на розвиток світового кіно. Творчість Довженка визнана одним із найвищих досягнень людської культури. Так, його всесвітньо відомий фільм «Земля» є одним з двадцяти кращих фільмів усіх часів і народів. Кінострічка мала грандіозний успіх у Європі, але в Україні перебувала в прокаті лише вісім днів і знову була показана лише 1958 року. Через багатогранність таланту Олександра Довженка часто порівнювали з геніями епохи Відродження.
 
На жаль, радянська влада, користуючись залізною завісою, тримала Довженка у себе в полоні в Москві. Але його талант все ж оцінили у вільному світі надзвичайно високо та щедро. У періодичній пресі та в товстих фахових курсах з історії кіно, в постанові журі Міжнародної виставки в Брюсселі 1958 року Довженко визнаний як один із першого десятка провідних митців цілої 60-річної історії мистецтва фільму.
 
Постать Олександра Петровича стала відома Україні і світу завдяки його дивовижно талановитому творчому доробку в різних сферах мистецтва, проте за всіма його працями приховувалися нескінченні переслідування радянської влади, постійне стеження за кожним кроком художника, втручання і залякування.
 
Цього року виповнюється 130 років від дня народження видатного митця. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі відеодобірку цитат О. П. Довженка 💬 ️.

пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

День читання книги

6 вересня щороку відзначається День читання книги
🍵📖. В цей день усім рекомендовано взяти до рук книгу на свій смак і провести день (чи хоча б його частину) за читанням 😉.  Почитайте вголос дітям, бабусям і дідусям чи своїм домашнім улюбленцям. А потім обов’язково поділіться враженнями від прочитання книги з друзями, родичами чи знайомими 👥.
 
Читання не тільки приносить задоволення, воно ще покращує пам'ять і концентрацію, а також зменшує стрес. У людей похилого віку, які проводять час за читанням, демонструється уповільнення зниження когнітивних здібностей і, як правило, ці люди беруть участь у більшій кількості видів діяльності, що стимулюють розумову активність, а отже життя їхнє цікавіше і щасливіше.  Книги це доступна всім розвага, освітній інструмент і машина часу! 💁
 
ЯК ПРОВЕСТИ ДЕНЬ ЧИТАННЯ КНИГ 🧐
Сядьте зручніше, розслабтеся і почитайте книгу. Незалежно від того, чи віддаєте ви перевагу втечі у світ художньої літератури, чи вам більше подобається вивчення чогось нового, святкуйте з улюбленими книжками. Відвідайте бібліотеку чи місцеву книжкову крамницю. Візьміть нову книгу або перечитайте стару улюблену. Досліджуйте минуле в історичних книгах і мемуарах або пориньте у світ чудової поезії. Почитайте вголос дитині або дайте їй нову книгу. Діліться історіями, які ви читаєте, використовуючи хештег #ReadABookDay для публікації в соціальних мережах 💻.

четвер, 5 вересня 2024 р.

8 надзвичайних бібліотек у США, які вражають 🏫📖😲

Місцева публічна бібліотека це улюблене місце для кожного, хто любить читати
😊. У цьому дописі пропонуємо вам добірку американських публічних бібліотек, в яких послуги надаються, мабуть, на найвищому рівні – на додачу до вільного доступу до різноманітних книг ці бібліотеки також пропонують інші корисні послуги та тішать читачів чудовими умовами👍.
 
💠Дитяча бібліотека Гілларі Родем Клінтон
Ця бібліотека в місті Літл-Рок, штат Арканзас, виводить поняття бібліотеки на новий рівень, пропонуючи громаді набагато більше, ніж тільки книги. Розташована на шести гектарах землі, ця публічна дитяча бібліотека, має приміщення для реалізації мистецьких програм, навчальну кухню, теплицю, город і дендрарій. Це веселе, практичне середовище, де діти можуть брати участь у різних цікавих заходах і отримувати знання та навички, які стануть їм у пригоді в майбутньому.
 
💠Бостонська публічна бібліотека
Ця бібліотека може «перенести» відвідувачів прямісінько до Італії. Як інтер’єр закладу, так і внутрішній двір є надзвичайно красивими та атмосферними. Внутрішній двір просто неба у центрі будівлі нагадує дворик Палаццо делла Канчеллерія в Римі 16-го століття; в центрі – копія статуї Вакханки та немовляти Фавна – однієї з найвідоміших робіт Фредеріка Вільяма Макмонніса. Це прекрасний оазис посеред великого сучасного міста.
 
💠Публічна бібліотека Гот-Спрінгс
Ця бібліотека в місті Гот-Спрінгс, штат Південна Дакота, можливо, є найбільш затишною в нашому списку. Вона розташована на мальовничому гірському масиві Блек-Гіллс, тож навколо закладу височіють прекрасні гори. Ця бібліотека сповнена шарму заміської природи. Ця дерев’яна будівля з книгами є  надзвичайно теплим і затишним простором. Тут навіть є великий кам'яний камін. З високих вікон відкривається чудовий краєвид на навколишню природну красу.
 
💠 «Бренд-бібліотека та мистецький центр»
Розташована в Глендейлі, штат Каліфорнія, бібліотека та мистецький центр «Brand Library and Art Center» знаходиться в розкішному житловому районі Бренд-Парк (Brand Park). Тут є зелені пагорби, столики для пікніків, поле для софтболу та пішохідні стежки. Також на території є японський сад з традиційним чайним будиночком і гарно відреставрований вікторіанський будинок, в якому зараз знаходиться музей. У мистецькому центрі проводяться різноманітні культурні заходи. Бібліотека має приголомшливу архітектуру. Весь простір закладу просякнутий позитивною атмосферою.
 
💠Бібліотека Мілл-Веллі
Ця бібліотека розташована серед знаменитих розкішних каліфорнійських червоних лісів. Бібліотека була спроєктована таким чином, щоб надати відвідувачам можливість насолоджуватися видом на тиху і спокійну місцевість. Просто за вікнами бібліотеки – прекрасний ліс. Інтер’єр  прикрашають красиві дерев'яні меблі ручної роботи та дров'яний камін. Тут також є тераса з лавками, де можна помилуватися деревами і послухати струмок, що протікає внизу. Казкове місце.
 
💠Центральна публічна бібліотека Канзас-Сіті
Ця публічна бібліотека, розташована в центрі Канзас-Сіті, штат Міссурі, розміщена в будівлі, що колись була Першим національним банком. Неокласична будівля прикрашена великою кількістю красивих греко-римських мармурових колон, які надають бібліотеці величного вигляду. Завдяки унікальним особливостям будівлі, бібліотека перетворила старе банківське сховище на кінотеатр. У так званому бібліотечному «Фільмосховищі Дервуда» щодня безкоштовно демонструються кінофільми для громади.
 
💠Бібліотека Вест-Періс
Розташована в маленькому і химерному містечку Вест-Періс, штат Мен, ця бібліотека, можливо, не є найбільш значущою у цьому списку, але вона безумовно виділяється. Унікальна споруда, схожа на маленький замок, побудована з каміння, це те, що вирізняє цей заклад серед багатьох інших бібліотек. Це ідеальне місце для читання, якщо ви хочете уявити себе героєм казки.
 
💠Публічна бібліотека Провінстаун
Ця публічна бібліотека розташована в місті Провінстаун, штат Массачусетс, у приміщенні колишньої методистської церкви. Оскільки бібліотека обслуговує громаду приморського містечка, в її приміщенні у великій кількості присутні морські елементи. Увійшовши до дитячої зони бібліотеки, можна злякатися, побачивши велику модель шхуни «Rose Dorthea» – одного з найвідоміших історичних кораблів Провінстауна. Діти можуть зануритися в піратські історії, які вони там читають, уявляючи, що вони потрапляють у відчайдушні пригоди.
 
Бібліотеки з цього переліку є черговим доказом того, що сучасні бібліотеки це не просто будівлі з книгами – це значно більше! Різноманітні послуги, ресурси, заходи, атмосфера, спілкування і гарний настрій, ну і звісно вільний доступ до книг на будь-який смак – ось, що таке бібліотека. Українські бібліотеки і зокрема бібліотеки Солом’янки теж докладають багато зусиль для того, щоб забезпечити своїм користувачам максимально цікавий та приємний досвід і гарні враження.

вівторок, 3 вересня 2024 р.

Проєкт «Українська книжкова поличка» охопив вже 50 країн 📚 🌏

У День знань в Республіканській дитячій бібліотеці Азербайджану в Баку відкрилася чергова Українська книжкова поличка
 😊. Нагадаємо, що це проєкт, який реалізується під патронатом першої леді України Олени Зеленської з метою поширення української літератури в оригіналі й перекладах у провідних бібліотеках світу, а також задля розвитку культурних зв’язків між країнами та популяризації української літератури у світі ️.
 
Радісну новину про відкриття ще однієї Української книжкової полички повідомила на своїй сторінці у Facebook пані Олена Зеленська. Також перша леді зазначила, що трохи раніше проєкт поповнився ще двома адресами. Поличка відкрилася у найбільшій книгозбірні Канади – Публічній бібліотеці Торонто – туди передали книги для дорослих і дітей; а також – у Центральній науковій бібліотеці міста Лієпая, Латвія.
 
💁Загалом за чотири роки існування ініціативи українські книжки стали  доступні у бібліотеках Європи, Азії, Африки, Північної та Південної Америки.
 
Раніше Олена Зеленська також писала: «Понад 50 тисяч книжок на 200 поличках дають знання про нас нашим друзям і спілкування з батьківщиною – українцям, які опинилися далеко від рідної домівки. А ще вони ведуть власну (і нашу спільну) визвольну боротьбу з російськими загарбниками та їхніми фейками, несучи правду про Україну, нашу культуру, історію