вівторок, 5 вересня 2023 р.

Як повернути учнів до читання після літніх канікул

Раніше (коли ми, бібліотекарі бібліотеки імені Олександра Довженка, ще були дітьми
🙂) діти влітку багато читали – і не тільки тому, що нам давали список літератури на літо, але і тому, що нам це дійсно подобалося – інтернету, гаджетів і т. д. ще не було (так-так, був і такий колись час😄), а цікава книжка була однією з найкращих розваг, особливо коли друзі роз’їжджалися. Сучасні дітлахи мають багато різних розваг, тож книги їм можуть бути не настільки «близькими друзями» як нам колись. На жаль. Насправді читання під час літніх канікул це дуже важливе заняття, адже воно суттєво полегшить повернення до навчального процесу восени. У цьому дописі ми дамо кілька порад щодо того, як допомогти школярам повернутися до читання після завершення літніх канікул, та й взагалі прищепити їм любов до книг.
 
Говоріть про читання позитивно
 
Тут усе здається дуже просто, однак у школі читання інколи сприймається як нав’язування чи навіть покарання, адже читання часто пов’язане з домашніми завданнями. Це може мати негативний вплив на сприйняття дітьми читання для задоволення. Отже, потрібно викликати у дітей позитивні асоціації та емоції щодо читання, знайти позитивний підхід. Один зі способів зробити це – читати дітям уголос, незалежно від їхнього віку. Існує помилкова думка, що коли діти закінчують початкову школу, їм не подобається, коли їм читають. Читати вголос корисно і підліткам, і дорослим – це всім подобається. Якщо ви читатимете дітям уголос із запалом і позитивними емоціями, цей настрій перейде і до них.
 
Подавайте приклад читача
 
Немає простішого способу прищепити любов до читання своїм дітям (чи учням), ніж читати самому. Дослідження показують, що діти, які читають для задоволення в ранньому віці, краще справляються з когнітивними тестами та мають краще психічне здоров’я в підлітковому віці. Це включає розвиток мовлення й покращену увагу, а також меншу кількість поведінкових проблем, таких як агресія, погана пам’ять, вербальне навчання тощо. Якщо у вас є вільний час, читайте книгу, при чому так, щоб це бачили діти – станьте для них прикладом людини, яка захоплюється книжками.  
 
Влаштовуйте для дітей зустрічі з письменниками
 
Це може здатися нелегким завданням, адже багато хто думає, що автори популярних книжок це недосяжні зірки🙃 Та це не так. Сучасні письменники з задоволенням час від часу проводять зустрічі з читачами, до речі у публічних бібліотеках Солом’янки такі зустрічі проводяться доволі часто. «Живе» спілкування з письменником справляє на дітей величезний вплив, викликає зацікавленість, і в результаті вони стають більш захопленими читанням і творчістю в цілому.
 
Дайте дітям вибір
 
Коли йдеться про читання для задоволення, вибір є надзвичайно важливим. Не варто нав’язувати дітям ті книги, які подобаються нам. Ми можемо їм щось порадити, поділитися своїми враженнями від прочитаної книги, але вони мають самі обирати, що б їм хотілося почитати – тільки так вони отримають задоволення. До речі, якщо вашим дітям подобаються комікси, дозвольте їм читати їх. Батьки та вчителі часто вважають комікси якоюсь нижчою формою літератури, але не варто бути такими категоричними. Візуальний аспект коміксів допомагає полюбити читання людям, яким важко «зануритися» у часто складні тексти романів. Обирайте для своїх дітлахів комікси на цікаві для них теми та пропонуйте почитати – вибір величезний. А згодом вони й самі забажають перейти до більш серйозної літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар