середа, 13 вересня 2023 р.

Роальд Дал: письменник, винахідник, історик, льотчик-винищувач і шпигун

13 вересня відзначається
День Роальда Дала. Саме в цей день 1916 року народився відомий в усьому світі валлійський письменник норвезького походження Роальд Дал. Саме цей письменник подарував дітлахам такі прекрасні твори як  «Чарлі і шоколадна фабрика», «Матильда», «Джеймс і гігантський персик» та інші. Окрім дитячих книг Р. Дал писав  також новели для дорослих. Багато творів Роальда Дала було екранізовано і зрештою деякі з цих екранізацій стали культовими стрічками.
 
Роальд Дал був не тільки письменником, він також був льотчиком-винищувачем, шпигуном, займався благодійністю, захоплювався фотографією.
 
До вашої уваги цікаві факти про Роальда Дала:
 
v Багато своїх творів Дал написав у маленькому візку, розташованому в його саду. Сидячи у пошарпаному кріслі у своїй «письменницькій хатинці», Дал написав такі відомі твори як «Матильда» та Чарлі і шоколадна фабрика». 
 
v Під час Другої світової війни Дал був льотчиком-винищувачем. Під час одного з польотів над пустелею Єгипту він мало не загинув, дивом врятувавшись. Згодом це стало темою повісті.
 
v Дал писав протягом близько чотирьох годин щодня – з 10:00 до 12:00, а потім з 16:00 до 18:00.
 
v Дал так і не навчився друкувати. Письменник вважав, що краще писати все олівцем у старому червоному записнику.
 
v У «письменницькій хатинці» в саду Дала і досі знаходяться деякі незвичайні речі, наприклад такі як величезна куля, зроблена зі старих обгорток від шоколаду, і шматок стегнової кістки, який йому довелося видалити.
 
v Дал був шпигуном. Під час Другої світової війни він з Вашингтона передавав розвіддані МІ-6 (таємній англійській розвідувальній організації).
 
v Дал винайшов понад 250 нових слів. Є навіть офіційний Оксфордський словник Роальда Дала.
 
v Прототипами багатьох персонажів творів Дала були люди, яких письменник зустрічав у реальному житті.
 
v 1971 року Роальду Далу написав чоловік, справжнє ім'я якого було Віллі Вонка (як і героя твору Дала «Чарлі і шоколадна фабрика»). Той чоловік був листоношею з Небраски.

Немає коментарів:

Дописати коментар