пʼятницю, 15 вересня 2023 р.

П’ять цікавих екранізацій сучасних українських книг

Мабуть, одна з найрозповсюдженіших тем для суперечок між людьми це «Що краще – книга чи фільм?»
🙂 Думки щодо цього завжди розділятимуться і це цілком нормально, адже, по-перше, це різні види мистецтва, а по-друге, кожен з нас має свої вподобання. Та й справедливо буде зазначити, що як книга, так і її екранізація має свої переваги. Книга розвиває уяву, сприяє активній роботі мозку, розширює словниковий запас, сприяє покращенню пам’яті і не тільки.  Перегляд екранізації книги дозволяє людині поринути у чарівну атмосферу, створену режисером та акторами; читання  книги стимулює роботу мозку, а перегляд фільму дає нам можливість повністю розслабитися; фільм дозволяє отримати інше бачення вже знайомої нам історії, а це може бути дуже цікаво.
 
На нашу думку, варто і книги читати, і їхні екранізації дивитися – обидва ці види мистецтва прекрасні😊
 
Зважаючи на те, що ще триває тиждень українського кіно, пропонуємо вам невеличку добірку чудових екранізацій творів української літератури.
 
«Чорний ворон» реж. Тарас Ткаченко (книга «Чорний ворон» Василь Шкляр)
Стрічка вийшла на екрани 2019 року. Вона розповідає про одну з найдраматичніших сторінок української історії – запеклу боротьбу українських повстанців проти окупаційної комуністичної влади у 20-х роках минулого століття у Холодному Ярі. Хороший акторський склад, прекрасна музика, спецефекти, видовищні сценічні бої – усе це зробило екранізацію бестселера В. Шкляра просто чудовою.
 
«Дике поле» реж. Ярослав Лодигін (книга «Ворошиловград» Сергій Жадан)
Екранізація дуже популярного роману Сергія Жадана «Ворошиловград» вийшла 2018 року. Головний герой цієї історії Герман вимушено повертається до рідного містечка на Донбасі. Обставини складаються так, що він має керувати невеличким родинним бізнесом – старою автозаправкою. Але ця подорож у минуле приносить герою багато проблем, головна з яких – рейдери, які намагаються загарбати заправку. Завдяки чудовій грі акторів, відмінній роботі режисера, вправно написаним діалогам і гумору стрічка вийшла гідною книги-оригіналу.
 
«Червоний» реж. Заза Буадзе (книга «Червоний» Андрій Кокотюха)
2017 року світ побачила однойменна кіноверсія відомого роману Андрія Кокотюхи «Червоний». Роман складається з 3-х частин, стрічка є екранізацією однієї з них. Попри те, що сюжет у фільмі трохи відрізняється від сюжету книги-оригіналу, історію він передає прекрасно. Головний герой воїн УПА Данило Червоний опиняється в таборі ГУЛАГу. Нелюдські умови каторги підштовхують героя до підняття повстання у таборі. Роль Червоного дуже добре зіграв львівський актор театру ім. Леся Курбаса Микола Береза. Це ідеальна стрічка у ключі національно-патріотичного виховання.
 
«Сторожова застава» реж. Юрій Ковальов (книга «Сторожова застава» Володимир Рутківський)
2017 року вийшла прекрасна екранізація повісті сучасного майстра українського дитячого історичного роману Володимира Рутківського «Сторожова застава». Поєднавши захопливу оригінальну історію про п’ятикласника Вітька, який якимось дивом потрапив у 1097-й рік і зустрів славетних праукраїнських богатирів, та сучасні комп’ютерні спецефекти, вдалося зробити доволі хороший фільм у стилі фентезі, який неодмінно сподобається дітям і підліткам.
 
«Позивний "Бандерас"» реж. Заза Буадзе (книга «Позивний "Бандерас"» Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов)
Ця екранізація однойменного роману вийшла 2018 року. Фільм, як і книга-оригінал, розповідає нам історію, що базується на реальних подіях, які відбувалися 2014 року в зоні АТО. Після теракту, в результаті якого загинуло тринадцять людей, українські військові під командуванням капітана Антона Саєнка (позивний «Бандерас») починають розслідування, під час якого стає відомо, що інформатор ворога – службовець української армії… Хороша робота оператора, класні екшн-сцени, автентичні декорації і така болюча для нас тема війни роблять цей фільм вартим того, щоб його подивитися.

Немає коментарів:

Дописати коментар