вівторок, 3 січня 2023 р.

Книжкові анонси 2023

Минулий рік був чи найтяжчим у житті кожного українця й українки, але попри всі спроби наших ворогів зламати нас, ми не просто продовжуємо жити, ми працюємо, розвиваємося, вчимося, сміємося і, звісно, читаємо. Нумо дивитися, якими новинками потішать нас українські видання цього року.
 
Ми, звичайно ж, не зможемо розповісти вам про всі книжки, які цього року будуть видані в Україні, але на деякі видання, що готуються до друку дуже хочемо звернути вашу увагу.
 
 «Драбина» Євгенія Кузнєцова (Видавництво Старого Лева)

Цей роман української письменниці Євгенії Кузнєцової описує, як сприймають і переживають війну звичайні люди, які були змушені виїхати з України. Герої роману є збірним образом тисяч українців, які покинули рідні домівки й поїхали за кордон, щоб урятувати своє життя. У цій книзі описано, як переселенці прилаштовуються до життя на чужині, як сумують за Батьківщиною, що вони відчувають, і з якими складнощами стикаються.
 
«Невидимі монстри» Чак Поланік (КСД)
Це історія про колишню топмодель Шаннон Макфарленд, життя якої вмить було зруйновано пострілом з пістолета, який понівечив її красиве обличчя. Тепер вона живе, приховуючи своє обличчя під вуаллю, а ще займається шахрайством разом зі своїм колишнім хлопцем Манусом і красунею-подругою Бренді. Здається, життя героїні летить у прірву і вона вже майже ладна попрощатися з ним, однак Шаннон має намір помститися всім, через кого вона страждає…
 
«З Лондона з любов’ю» Сара Джіо (Vivat)
Цей роман американської письменниці Сари Джіо описує історію жінки, на ім’я Валентина, яка тільки но пережила складне розлучення з чоловіком і раптом успадковує від матері квартиру в Лондоні, а разом з нею і книжкову крамничку. Молода жінка їде з сонячної Каліфорнії до Лондона, щоб дізнатися, ким насправді була її матір, і зрозуміти, чому вона її покинула. Валентина радіє своїй новій оселі та затишній крамничці, але на неї чекає неприємна новина – книжковий магазин на межі збанкрутування. Жінка вирішує рятувати крамницю і в ній вона натрапляє на таємничі записи у книзі. Саме з цих записів розпочинаються пошуки, які розкажуть їй про минуле й дозволять дізнатися більше про матір і почати нове життя, примирившись зі старими  образами.
 
«Схід українського сонця. Історії Донеччини та Луганщини початку ХХІ століття» Катерина Зарембо (Наш Формат)
Ця книжка розповідає про українські спільноти Донеччини й Луганщини, які діяли від початку 2000-х і до російського вторгнення 2014 року. Про культурні простори, студентські середовища, українське село, розмаїті релігії. Книга про людей, які хотіли жити не в міфологізованому минулому, а у вільній демократичній Україні. Ці спільноти були голосами нових, непострадянських Донеччини й Луганщини, вбудованих у всеукраїнський контекст; пробудженням приспаного українства.
 
«Книжка любові і люті» Марина Пономаренко (Видавництво Старого Лева)

Твори, що увійшли до цієї поетичної збірки були написані протягом 2019-2022 років – під час пандемії COVID-19, а потім повномасштабного вторгнення РФ до України. Це вірші про те, що тримає нас на поверхні, коли за всіма законами фізики й фізіології ми мали б вже потонути. Це про силу, що дозволяє побачити на горизонті маяк і попрямувати до берега. Це про сміливість. І ще ця книжка про мистецтво співати і сміятися – навіть у темні часи.
 
«Життя вічне» Юрій Даценко (КСД)
1921 рік. Проскурівський лікар Яків Ровнєр переїжджає до невеликого села Сутківці. Тут на нього чекають загадки і таємниці. До села також прибуває столичний комісар, якого дуже цікавлять руїни місцевого замку. Подейкують, що під ними існує таємний підземний хід. Комісар влаштовує масштабні розкопки. І все недарма: під руїнами справді щось є. Але звідки про це було відомо комісарові? Яків не може повірити у звичайний збіг. Яків Ровнєр починає власне розслідування. І що глибше він копатиме в історію, то небезпечнішою виявиться правда.
 
«Поля битв: боротьба за захист вільного світу» Герберт Макмастер (Наш Формат)
Генерал-лейтенант і радник президента США з нацбезпеки добре знає уроки історії і як зробити так, щоб вони не повторилися. У цій книжці він висловлює щиру підтримку українцям, детально аналізує «російську війну нового покоління», експансіоністську політику Китаю, проксі-війни Ірану, ситуацію на Близькому Сході, в Афганістані та Східній Азії. А ще він відверто говорить про помилки НАТО і США протягом останніх десятиліть і про те, як подолати проблеми світової безпеки, захистити свободу і знищити тиранію.
 
«Поміж злодіїв» Едрієнн Янґ (Vivat)
Героїня цієї книги, Фейбл, ніколи не забуде, як під час страшної бурі загинула її мати, як батько покинув її саму на острові виживати поміж злодіїв і добувачів дорогоцінного каміння. Вона була маленькою на­ляканою дівчинкою, але змогла стати гордою і сильною донькою моря, яка навчилася нікому не довіряти й завжди покладатися лише на себе. Дівчині нікуди вертатися, адже єдине, що рухає нею, – бажання вибратися з цього клаптика суші, знайти батька і забрати своє. Дівчина звертається по допомогу до молодого торговця, на ім’я Вест. Вона не здогадується, ким став її батько, та й Вест не той, ким видається. Але іншого шляху немає: разом їм доведеться пережити багато труднощів і пригод.

Немає коментарів:

Дописати коментар