четвер, 26 січня 2023 р.

Пам'ять про Голокост

27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Хтось, можливо вважає, що Голокост лишився десь у далекому минулому і йому місце тільки у підручниках з історії та музейних експозиціях. Але така думка є хибною. Голокост спричинив страшне спустошення і руйнування, це нелюдське явище призвело до умисного винищення фашистами близько 6 мільйонів євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин. Пам’ятати про цей жах дуже важливо, тому що антисемітизм і фашизм, на жаль, існують у світі і зараз. Ми маємо пам’ятати про тих, чиє життя було вкрадено (як фізично, так і морально), щоб така ненависть ніколи більше не просочувалася так глибоко в суспільство. Зберігати пам'ять про Голокост допомагають, звісно, в тому числі і книги, написані про нього. До вашої уваги добірка із п’яти дійсно цікавих книжок про Голокост.   
 
«Сховище. Щоденник у листах» Анна Франк
Щоденник Анни Франк став однією з найвідоміших книг про Голокост, і він залишається однією з найбільш інтроспективних, повчальних розповідей про те, що переживали єврейські родини, в тому числі і діти, які ховалися від нацистів на окупованих ними територіях. Варто прочитати як дітям, так і дорослим.
 
«Найщасливіша людина на землі. Мемуари чоловіка, що пережив Голокост» Едді Яку
100-річний Едді пережив жахи Аушвіца, але тепер він вважає себе найщасливішою людиною на Землі. У своїх мемуарах Едді розповідає історію про те, як він втратив тих, кого любив, але при цьому ніколи не втрачав надії. Він сповнений мудрості і каже, що знає, як знайти щастя навіть у темряві. Ця книга надихає.
 
«Вибір. Прийняти можливе» Едіт Єва Еґер
Еді була звичайним підлітком - вона мріяла стати балериною, а ще була по вуха закохана вперше в житті. Але у 16-річному віці вона потрапила до Аушвіцу… Там вона бачила, як її маму відіслали до газової камери, а саму дівчину нацисти змушували танцювати для них. Та зрештою Еді вдалося вижити і стати психологом. У цій книзі представлена її неймовірна особиста історія зцілення. За словами авторки, ніхто не може уникнути страждань у своєму житті, але кожен має вибір, як вийти з таких ситуацій - як жертва чи той, хто вцілів. 
 
«Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі» Вiктор Франкл
Вiктор Франкл - видатний австрійський психіатр єврейського походження, який 1942 року потрапив до концтабору. Там він аналізував свою власну поведінку та поведінку інших в'язнів у тих страшних умовах, у яких вони всі опинилися. Його спостереження дозволили йому віднайти стратегії, що утримують людину над прірвою, захищають розум від божевілля та дають сенс життю. Автор описав у цій книзі свій жахливий досвід виживання, і його історія допомогла мільйонам людей віднайти себе та змінити власне життя.
 
«Татуювальник Аушвіцу» Гізер Морріс
Ця книга “розповідає” реальну дуже красиву історію кохання Лалі Соколова, робота якого полягала у набиванні татуювань із номерами на руках в'язнів, та молодої жінки, на ім'я Гіта Фурман, яка була однією з тих, кому Лалі мав набивати порядковий номер на руці. Лалі твердо вирішив вижити сам і зробити все, щоб урятувати і свою кохану також. Молоді закохані пережили страшні випробування та розлуку і зрештою возз’єдналися. Життя подарувало їм 56 років щасливого подружнього життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар