середу, 5 січня 2022 р.

Казки оживають в оновленому музеї Ганса Крістіана Андерсена

Наприкінці 2021 року у Данії завершилася реставрація музею Ганса Крістіана Андерсена. За оновлений дизайн музею відповідає японський архітектор Кенго Кума, основним задумом якого було зробити так, щоб відвідувачі могли зануритися у фантастичний світ, створений письменником у його творах.
 
«Ідея музею та його планування була не в тому, щоб переказати сюжет казок Андерсена, а в тому, щоб познайомити відвідувачів із письменником та надихнути на подальше читання Андерсена», – каже голова міських музеїв Оденса Торбен Гренгаард Йєппесен.
 
Від «Русалоньки» до «Снігової Королеви» – твори Андерсена надихали на створення прекрасних фільмів кіностудії «Disney», створення балетів, написання пісень і книг. Казки Андерсена знають і люблять діти і дорослі в усьому світі.
Музей Андерсена знаходиться у рідному місті письменника Оденсе. До оновлення дизайну це був традиційний біографічний музей із великою кількістю артефактів і текстів. Однак відвідувачі бажали більшого – вони хотіли потрапити в казку, адже саме з казками асоціюється Андерсен.
 
Після семирічної реставрації музей перетворився на справді казкове місце – тепер це комплекс, що всередині складається  з відеоінсталяцій, світла і звуків. Тактильні й візуальні відчуття переносять відвідувачів до фантастичного світу.
 
Зайшовши до музею через досить скромний будинок, в якому Андерсен провів своє дитинство на початку 1800 рр., відвідувачі далі потрапляють до величезного підземного простору, присвяченого творам письменника. Увесь цей простір заповнений анімаціями, інтерактивними виставками і музикою.
 
Люди, які вже встигли відвідати оновлений музей, кажуть, що, переступивши поріг закладу, дійсно переносишся до абсолютно іншого світу, а ще кажуть, що візит до музею це чудовий спосіб на якийсь час забути про свої повсякденні проблеми і відчути себе дитиною.
 
От би і нам побувати у цьому неймовірному місці і зануритися у світ улюблених казок😃

Немає коментарів:

Дописати коментар