четвер, 27 січня 2022 р.

Голокост. Цього не можна забувати

27
січня, в річницю визволення концтабору Аушвіц, відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. У цей день ООН закликає усіх вшанувати пам'ять шести мільйонів євреїв, які стали жертвами Голокосту, і мільйонів інших жертв нацизму. Крім того, ООН закликає усі держави-члени розробити програми для попередження геноциду в майбутньому.
 
Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту було встановлено 1 листопада 2005 року відповідною резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Ця резолюція не тільки проголошує 27 січня Днем пам’яті жертв Голокосту, але також відкидає будь-яку форму заперечення Голокосту. Резолюція заохочує держави-члени ООН зберігати місця, які нацисти використовували як центри вбивств, концентраційні табори та в'язниці з метою збереження пам’яті про той жах, який відбувався. На основі Загальної декларації прав людини, резолюція засуджує усі форми «релігійної нетерпимості, підбурювання, переслідування чи насильства проти осіб або громад на основі етнічного походження чи релігійних переконань» у всьому світі.
 
Після Голокосту минуло вже вісім десятиліть, але насильницький антисемітизм і нині складає велику загрозу для людства. Ми разом маємо протистояти цій загрозі і боротися з нею.
 
У День пам’яті жертв Голокосту в усьому світі проводяться різні заходи – як на локальному, так і на національному і міжнародному рівні – конференції, покази фільмів, меморіальні служби, виставки, дискусії, презентації на відповідну тему тощо. У бібліотеці також пройшов показ тематичного фільму «Бабин яр. Контекст» для наших користувачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар