пʼятницю, 14 січня 2022 р.

Ганья Янаґігара презентувала новий суперечливий роман

Популярна сучасна письменниця Ганья Янаґігара днями випустила свою третю книгу під назвою «У бік раю» (ориг. «
To Paradise»), в якій критикує історію Америки таку, якою її всі знають. Нова книжка вийшла 11 січня, але її вже називають шедевром літератури.   
 
Читачам в усьому світі Ганья Янаґігара відома завдяки своєму роману «Маленьке життя», який, до речі, включений до списку списку Топ-25 книг останніх 125 років на думку читачів «NYT» .
 
Постать Г. Янаґігара є доволі суперечливою. Письменниця не читає новини про себе чи рецензії на свої книги. Вона просто займається своєю справою – пише і працює на посаді редактора журналу «T: The New York Times Style Magazine». В одному зі своїх нещодавніх інтерв’ю письменниця сказала, що суперечливість її романів не є проблемою, а її саму не лякає жодна критика.
 
Отже, про новий роман…
Дія книги «У бік раю» відбувається в Америці у трьох часових просторах – 1893, 1993 і 2093 роках. Авторка описує  життя темношкірих людей в період після завершення Громадянської війни у США, епідемію СНІДу і тоталітарне правління. Але є дещо спільне для усіх періодів історії Америки – це люди, котрі прагнуть робити все правильно. У своїй унікальній манері Янаґігара розповідає історію Америки такою, як вона є, на її думку, і ця версія далеко не в усьому збігається з тим, що написано у книгах з історії.
 
У книзі письменниця описує ідею жертви заради свободи, ідею особистої свободи на противагу суспільній свободі, ідею свободи для деяких людей, але не для всіх.
 
Насправді Г. Янаґігара не єдина, хто ставить під сумнів вірність загальноприйнятого викладення історії США. Останніми роками сформувався цілий рух критиків історії Америки у тому вигляді, в якому її викладають. Г. Янаґігара каже: «Ми часто перейменовуємо речі у США – чи то задля викорінення поганих спогадів, чи то задля спроби відділити їх від людини, однак називаючи речі іншими іменами, ми не можемо змінити їхню суть».
 
Повертаючись до вже добре відомого усім роману Г. Янаґігара «Маленьке життя», варто зазначити, що письменницю за нього теж критикували через власне тему твору. Але авторка не зважає на критику. Ось, що вона каже з цього приводу: «Я маю право писати про усе, що хочу. Єдине, про що може судити читач, це добре я написала, чи ні». А зважаючи на успіх «Маленького життя» і всесвітнє визнання, письменниця свою роботу зробила дійсно добре.
 
Чекаємо з нетерпінням на український переклад роману «У бік раю».

Немає коментарів:

Дописати коментар