середу, 12 січня 2022 р.

Шарль Перро – основоположник літературної казки

12 січня 1628 року з’явився на світ відомий французький письменник, вчений, критик і публіцист Шарль Перро, відомий усьому сучасному світові як автор найпопулярніших казок. Згадаймо і вшануймо пам'ять письменника у день його народження.
 
Шарль Перро найбільше відомий як основоположник жанру літературної казки. Він створював казки на основі вже давно існуючих народних переказів.
 
Народився письменник у Парижі в заможній буржуазній родині. Він навчався в хороших школах, а згодом вчився на адвоката. Пізніше Перро обіймав високу державну посаду при дворі короля Людовіка XIV. 1695 року втратив роботу при дворі і зосередився на родині, зокрема на дітях. Свою першу збірку казок Шарль Перро опублікував 1697 року і одразу ж отримав визнання як письменник, який створив сучасну казку.
 
Факти про Шарля Перро:
 
v До найвідоміших творів Ш. Перро належать такі легендарні казки як «Червона шапочка», «Попелюшка», «Кіт у чоботях», «Спляча красуня», «Синя Борода».
v Шарль Перро працював при дворі короля Людовіка XIV.
v Писати казки Ш. Перро почав після того, як йому виповнилося 70 років.
v В основі казок Перро лежать народні казки, які були давно знані в усій Європі, але не були ніким записані.
v Оригінальні казки Перро були значно більш жорсткими, ніж сучасні їх версії.
v Перро написав казку «Червона шапочка» як застереження для юних дівчат щодо чоловіків, які можуть вчинити на них напад, поки вони гуляють у лісі. Він бажав звернути увагу дівчат на те, що ці чоловіки можуть виглядати як дуже поважні пани, але вони є дуже небезпечними.
v Вважається, що історія про Попелюшку є найбільш екранізованим твором – починаючи зі стрічки 1899 року, знятої французьким режисером Жоржем Мельєсом.
v Шарль Перро вважається одним із найвідоміших літераторів Франції.
v Шарль Перро помер через п’ять років після того, як видав свою першу казку. Письменник помер у Парижі 1703 року у віці 75 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар