вівторок, 6 жовтня 2020 р.

Всесвітній день охорони місць проживання 🌍🐼🌳

6 жовтня в усьому світі відзначається Всесвітній день охорони місць проживання – міжнародне свято, мета якого полягає у тому, щоб привернути увагу людей до проблеми збереження середовища проживання фауни нашої планети. Свято було засноване 1979 року.
 
Діяльність людини безперервно (і вкрай негативно) впливає на природу, дуже сильно змінює її. Щорічно в усьому світі з’являється все більше сільгоспугідь, пасовищ, різноманітних виробництв і заводів, адже все більше розростаються міста, зростає також і видобуток корисних копалин і т. д. На Землі майже не лишилося місць, у яких би не побувала людина.
 
Та, на жаль, неконтрольоване й часто жорстоке втручання людини в устрій природи призвело до страшних і необоротних наслідків, таких як зникнення багатьох видів тварин і рослин.
 
Досягнення людини, звісно, видатні: численні наукові і технічні відкриття і розробки у різних сферах, освоєння космосу, тощо, однак кожен втрачений назавжди вид тварин це ті жахливі наслідки, які не зможе перекрити і виправити жоден науково-технічний прорив. Ми самі нищимо свою планету.
 
Всесвітній день охорони місць проживання нагадує усьому людству про те, що ми, люди, є лише частиною природи і всім, що маємо, ми зобов'язані саме їй. Ми не володарі планети і цей День спрямований на привернення уваги світової спільноти до згубного впливу антропогенного чинника на довкілля. Ми маємо пам’ятати про те, що сталий розвиток біосфери і людини безпосередньо залежить від стану живих організмів, що становлять разом із навколишнім середовищем природні екосистеми. Рослини відіграють ключову роль у стабілізації кисневого балансу в атмосфері. В природі все взаємопов'язане – якщо зникає одна ланка екосистеми, страждають і інші. Знищення тварин підриває цей крихкий баланс, і в результаті ми необоротно втрачаємо цінні ресурси, необхідні нам самим.
 
Цього дня в різних країнах світу природоохоронні й екологічні організації проводять різноманітні заходи, в рамках яких закликають  світову спільноту серйозно замислитися про необхідність дбайливого ставлення до природних багатств нашої планети та їхнього збереження; про величезну потребу створити всі необхідні умови для порятунку унікальних місць проживання, яких з кожним роком стає все менше і менше.
 
Одні з найвідоміших організацій, які регулярно проводять екологічні акції у Всесвітній день охорони місць проживання, це  Міжнародний союз охорони природи, екологічна організація «Грінпіс» та інші.

Немає коментарів:

Дописати коментар