пʼятницю, 16 жовтня 2020 р.

«Будь собою, інші ролі зайняті» (Оскар Вайлд)

Сьогодні виповнюється 166 років від дня народження видатного ірландського письменника Оскара Вайлда. Кажуть, що він, як прибічник естетичного руху XIX століття, звертав увагу на красу більше, ніж на моральні чи соціальні цінності.
 
Оскар Вайлд народився 16 жовтня 1854 року в Дубліні. Батьки майбутнього письменника були неординарними особистостями і мали значний вплив на формування сина. Саме від матері О. Вайлд успадкував пристрасть до краси і переконання у власній геніальності.
 
Оскар отримав чудову освіту, спочатку в Королівському коледжі в Енніскіллені, потім у Трініті коледжі в Дубліні, і зрештою 1878 року він із відзнакою закінчив Оксфорд. До речі, саме в Оксфорді оформилася його особлива філософія мистецтва як сенсу життя і платформи світогляду.
 
Після закінчення університету О. Вайлд переїхав до Лондона, де швидко влився у світське життя. Він став модним у світських колах, а його манера одягатися зробила революцію у стилі манірних британців.
 
Його ранні поезії відзначені впливом імпресіонізму, в них виражені безпосередні поодинокі враження, вони неймовірно мальовничі. Його перша поетична збірка «Вірші» була опублікована 1881 р., а незабаром Вайлд поїхав зі своїми лекціями до США. В Америці він провів рік, читаючи блискучі лекції у провідних університетах країни. Згодом Вайлд поїхав до Парижа, де познайомився з елітою світової літератури і легко завоював їхню симпатію. Повернувшись на батьківщину, він закохався у Констанс Ллойд і в 29 років одружився з нею. У пари народилося двоє синів, для яких Вайлд складав казки. Кошти на життя він у той період заробляв журналістикою.
 
1891 року вийшла легендарна повість «Портрет Доріана Грея» –  найвідоміший твір Вайлда. Її успіх карколомний. За романом було поставлено низку блискучих п'єс. З 1895 по 1897 роки О. Вайлд відбував покарання за звинуваченням у гомосексуалізмі.  Ймовірніше за все, це була помста маркіза Куїнсберрі за втрачений вплив на свого сина, юного красеня Альфреда Дугласа. Час, проведений у в’язниці, мав суттєвий вплив на Вайлда. Після звільнення він поїхав до Парижа, змінивши ім'я на Мельмота. У Франції Вайлд написав свою знамениту поему «Балада Редінзької в'язниці».
 
Оскар Вайлд помер 30 листопада 1900 р. у Парижі від менінгіту.
 
2007 року британська газета «The Telegraph» визнала Оскара Вайлда найдотепнішою людиною Великобританії. Він випередив самого Шекспіра і Черчилля.
 
До вашої уваги деякі цікаві цитати письменника:

Немає коментарів:

Дописати коментар