середу, 21 жовтня 2020 р.

ООН для миру і розвитку

24 жовтня щорічно відзначається Міжнародний День Організації Об'єднаних Націй. Цей День було проголошено  у жовтні 1947 року резолюцією Генеральної Асамблеї ООН (№ 168) і пов’язано з річницею набуття чинності Статуту ООН 1945 року.
 
ООН – міжнародна організація держав, створена з метою підтримки і зміцнення міжнародного миру, безпеки, розвитку співпраці і дружби між країнами.
 
Одним із перших документів ООН було прийняття у грудні 1948 року Загальної декларації прав людини.
 
День Організації Об'єднаних Націй висвітлює та відзначає роботу ООН та її сімейства спеціалізованих установ, а також підбиває підсумки цієї роботи за певний період.
 
Нині членами ООН є 193 держави. Головними органами ООН є: Генеральна асамблея, Рада Безпеки, Економічна і соціальна рада (ЕКОСОР), Міжнародний суд. Також ООН має низку власних спеціалізованих установ – міжнародних міжурядових організацій з економічних, соціальних і гуманітарних питань (ЮНЕСКО, ВООЗ, ФАО, МВФ, МОП, ЮНІДО та інші).
 
День Організації Об'єднаних Націй входить до Тижня Організації Об'єднаних Націй, що проводиться з 20 по 26 жовтня.
 
Святкові заходи Дня включають зустрічі, збори, дискусійні «круглі столи», виставки. Традиційно в День ООН Генеральний секретар ООН звертається до світової спільноти з посланням, а в залі Генеральної Асамблеї проводиться міжнародний концерт. Іноді влаштовуються спеціальні заходи, на яких члени Організації Об'єднаних Націй за допомогою електронних засобів комунікації зв'язуються з різними містами світу і проводять телемости.
 
За ініціативою ООН, 24 жовтня також проводиться Всесвітній день інформації про розвиток.

Немає коментарів:

Дописати коментар