пʼятницю, 23 жовтня 2020 р.

Вшановуємо пам'ять Джанні Родарі – «батька» легендарного Цибуліно

23 жовтня виповнюється 100 років від дня народження італійського письменника, який є автором однієї з найвідоміших дитячих книжок у світі «Пригоди Цибуліно», Джанні Родарі.
 
У повісті про хлопчика-цибулинку Джанні Родарі поєднав повчальну історію для дітей із сатирою на політичну ситуацію в Італії в середині ХХ століття. Книжка вперше вийшла 1951 року і не привернула нічиєї уваги, крім представників церкви, які одразу ж назвали письменника єретиком і розпусником. Священники забороняли дітям праведних католиків читати цю дивну казку. Однак вже через кілька років італійці все ж визнали талант і заслуги Дж. Родарі, а його книжку переклали на десятки мов. Це був карколомний успіх. Та з чого усе починалося?
 
Джанні Родарі народився 23 жовтня 1920 року в місті Оменья, Італія. В дитинстві він багато хворів. Навчався грі на скрипці. В юності його настільними книгами були твори Ніцше і Шопенгауера. У сімнадцять років юний Джанні став дипломованим учителем, випускником семінарії. Після закінчення працював учителем початкових класів у сільських школах.
 
З 1948 року Джанні Родарі працював журналістом у газеті «Уніта». 1950 року став редактором дитячого журналу.
 
1951 року було видано його першу збірку віршів під назвою «Книжка веселих віршів», того ж року вийшла і книга «Пригоди Цибуліно», завдяки якій Родарі прославився на весь світ. Про цю книгу, звісно, хотілося б сказати, окремо.
 
Ця чарівна і незвична історія має, на перший погляд, дуже простий сюжет: Добро (що переслідується і придушується безглуздими правилами тирана) в особі юного Цибуліно здатне перемогти Зло за допомогою жартів, пустощів і винахідливих планів, без застосування будь-якої жорстокості. Та насправді задум автора полягав у тому, щоб не просто зобразити боротьбу добра і зла, а у тому, щоб продемонструвати, що справедливе суспільство можливе і люди мають право і навіть повинні будувати саме таке суспільство.
 
1953 року Джанні Родарі одружився з Марією Терезою Феретті, а 1957 року у подружжя народилася донька Паола. Того ж року Родарі захистив звання професійного журналіста. 1970 року був відзначений престижною нагородою ЮНЕСКО – Премією імені Г. К. Андерсена.
 
Помер Джанні Родарі 14 квітня 1980 року в Римі (Італія).

Немає коментарів:

Дописати коментар