пʼятницю, 6 грудня 2019 р.

Бібліотека як соціальний простір


Бібліотека – це особливе місце, це місце єднання теорії та практики, місце взаємодії та комунікації. Бібліотека – це місце, в якому думки та ідеї народжуються через насолоду від пізнання та дослідження. Бібліотеки не «німі», вони часто бувають наповнені звуками вивчення чогось нового. Бібліотеки «живі»! Це дійсно місця соціальної активності.
Дуже невірно нині описувати бібліотеки як місця тиші та спокою. На жаль, і досі існує переконання у тому, що бібліотеки нагадують монастирі, а бібліотекарі, відповідно, монахів. Навіть у наші дні часто можна побачити користувачів, які в бібліотеці поводяться шанобливо тихо, ніби то віддаючи данину поваги якомусь страшному «бібліотечному божеству». Бібліотеки як місця соціальної активності, єднання та розваг і досі лишаються чимось невідомим, незрозумілим для деяких людей. Ми б хотіли, щоб люди розуміли, що бібліотека це не тільки місце, де ви у затишній атмосфері можете почитати книжку, про щось подумати, попрацювати, це також місце, де інколи може бути шумно та весело. Власне, доказом цього є заходи, які ми регулярно проводимо. Вони бувають різними: це і читання, і обговорення літературних творів, і співи, і ігри, і фільми, і різні перформанси, і багато чого іншого!
Сучасні бібліотеки насправді виконують функції соціального простору – осередку встановлення контактів та взаємовідносин, «домівки» жвавої взаємодії людей, обміну інформацією між учнями, студентами та різними фахівцями.
Бібліотеку можна назвати місцем зустрічі минулого й теперішнього, змішування старого та нового. Бібліотеки Солом’янки своєю спільною діяльністю увесь час демонструють, що вони дійсно не тільки просвітницькі заклади, але також і культурно-розважальні. Згадати тільки нещодавній показ модного ексклюзивного бібліотечного вбрання :).
Звичайно ж, ми в жодному разі не знецінюємо традиційне, загальноприйняте поняття бібліотеки як місця для спокійного читання, але ми хотіли б, щоб користувачі усвідомлювали, що сучасна бібліотека це вже щось значно більше.
 


Немає коментарів:

Дописати коментар