середу, 11 грудня 2019 р.

День прав людини

«Так з чого починаються загальні права людини? З дуже невеликих місць, неподалік від дому. Ці місця такі маленькі, що їх не знайти на жодній мапі світу. Але кожне таке місце – цілий світ для окремо взятої людини. Це квартал, в якому вона мешкає, це її школа чи коледж, це завод, ферма або офіс, де вона працює… Поки ці права не наповняться сенсом там, вони матимуть невелике значення десь іще. Без узгоджених дій громадян, спрямованих на захист прав людини поруч зі своєю домівкою, нам нічого чекати покращення у світі в цілому».
Елеонора Рузвельт

10-го грудня світова спільнота відзначає День прав людини, офіційно встановлений під час Пленарних зборів Генеральної Асамблеї ООН у грудні 1950 року. Усім державам і зацікавленим організаціям було запропоновано прийняти цей день і проводити відповідні заходи.
Дату 10 грудня було обрано на честь прийняття та проголошення Генеральною Асамблеєю ООН 10-го грудня 1948 року Загальної декларації прав людини – епохального документа, в якому були проголошені невід’ємні права, властиві кожній людині незалежно від її раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, класового або іншого стану.

Цей Документ, який, до речі, було прийнято одразу після Другої світової війни, яка зневажила та знецінила всі можливі права, в тому числі і право на життя мільйонів людей, став першим світовим документом, котрий сформулював положення про права людини. Декларація включає у себе широкий перелік політичних, громадянських, соціальних, культурних і економічних прав.

Бібліотеки Солом’янки також провели низку тематичних заходів з нагоди Дня прав людини. Зокрема, Бібліотека імені О. Довженка для своїх користувачів організувала книжкову виставку та провела годину права «Право і мораль».
«Якщо ми називаємо щось правом людини, ми маємо на увазі, що вона обґрунтовано претендує на свій захист з боку суспільства у своїй можливості володіти цим правом, силою закону, або через освіту і формування суспільної думки.» – Джон Стюарт Мілл
Протягом останнього десятиліття День прав людини щороку відбувається під певним гаслом, серед яких: «Гідність людини та справедливість для всіх нас», «Недискримінація», «Правозахисники в усьому світі, які борються за викорінення дискримінації», «Мій голос має значення», «Права людини 365 днів на рік», «Борися за чиїсь права сьогодні!» та інші.

Основою для будь-якої держави має бути дотримання і захист прав і свобод людини. В Україні кроки до реального захисту прав і свобод почалися тільки з набуттям незалежності. У Конституції України окремий розділ присвячено правам і свободам людини і громадянина.


Немає коментарів:

Дописати коментар