пʼятницю, 29 листопада 2019 р.

Як зробити читання однією зі святкових традицій?

Всі знають, що найкращий подарунок це книга. Наближається пора зимових свят, тому покваптеся скласти список кращих книжок у подарунок для своїх рідних та друзів. Проте, новорічно-різдвяні свята це не тільки про подарунки, це також про вечірки, подорожі, єднання з близькими людьми і домашній затишок. Багато людей сумлінно зберігають старі святкові традиції, але не менше людей прагнуть чогось нового і тому започатковують нові традиції. В цьому дописі ми пропонуємо вашій увазі кілька святкових розваг – і усталених, і сучасних – пов’язаних із читанням книг.

Літературних «білий слон»
У багатьох офісах та організаціях, шкільних класах та студентських групах в цю пору року влаштовуються вечірки. Замість того щоб просто купити подарунки кільком своїм колегам, чому б не влаштувати книжкову версію «білого слона»? «Білий слон» – це гра, згідно з правилами якої, якщо ми говоримо про книжкову версію, кожен учасник вечірки приносить загорнену у папір книжку (нову чи вживану), потім ці книжки складаються в одному місці, а учасники визначають, у якому порядку вони відкриватимуть книжкові подарунки. Перший гравець повинен відкрити подарунок, а кожен наступний учасник має вибір: він обирає для себе вже розгорнену іншим гравцем книжку (тобто «краде» його подарунок) чи розгортає новий подарунок. Це має бути дуже весело й цікаво. Врешті-решт кожному гравцеві буде що почитати, всі отримають подаруночок і при цьому ніхто не повинен купувати багато подарунків для усіх колег.

Вечір читання вголос
Можливо, комусь це здасться старомодним, але уявіть собі, як добре буде зібрати друзів чи родину, скажімо, біля каміна та по черзі читати уривки з улюблених книжок. Повірте, це так приємно розділити книжку, яка тебе «зачепила», із близькими людьми. Ще один плюс: така розвага неодмінно буде до вподоби дітям.

Святковий стіл із книжковими стравами
У багатьох книжках описуються різні застілля; так чому б не проявити фантазію та не приготувати святкову вечерю зі страв, про які ви читали в улюблених книжках? Так, можливо, інжирний пудинг чи авокадо, фарширований крабами, це аж занадто екстравагантно, проте така вечеря точно зробить ці свята незабутніми :).

Книжкова версія Всесвітнього дня відмови від покупок
Всесвітній день відмови від покупок відзначається в період зимових свят у багатьох країнах світу; суть свята полягає у тому, що люди на добу відмовляються від будь-яких покупок, нагадуючи собі про те, що надмірне споживання – небезпечна суспільна тенденція. Ідея цього дня: обмінюватися та ділитися краще, ніж купувати нове. Якщо ви також бажаєте відзначити Всесвітній день відмови від покупок, чому б вам не запропонувати друзям принести на вечірку книжки, які вони вже прочитали, і якими хотіли б поділитися? Кожен зможе отримати книжку, яку він ще не читав без необхідності її купувати.

Літературні шаради
Якщо ваша родина любить читати, гарною розвагою на свята була б гра в шаради на літературну тематику. Якщо члени вашої родини читають одні й ті самі книжки, то гра буде ще цікавішою: ви зможете вигадати свої унікальні загадки та підказки, залучити якісь сімейні спогади чи жарти.

Антистресовий вечір читання
Свята це не тільки радість. Для багатьох людей це також метушня, переживання та поспіх, пов’язані з влаштуванням вечірок, купівлею подарунків та підготовкою до подорожей. Якщо це все актуально і для вас, подумайте про те, щоб провести один спокійний, антистресовий вечір. Проведіть цей вечір тільки з кількома найближчими людьми і просто разом почитайте книжки, скажімо, після вечері. Така розвага допоможе вам відновити сили, особливо, якщо ви інтроверт.

Книжкова благодійність як святкова традиція
Якщо ваша родина чи компанія друзів вже любить читати, чому б на ці свята не долучити до читання книжок також і інших людей? Зв’яжіться із місцевими будинками для людей похилого віку, дитячими будинками, лікарнями і т. п. та запитайте, чи хотіли б вони прийняти відвідувачів, які могли б почитати разом із мешканцями/пацієнтами таких закладів. Мета такого заходу – провести час разом і збудувати нові відносини з людьми, котрим бракує уваги та спілкування, особливо у святкову пору.

Ми вчергове наголошуємо, що читання ніколи не виходить із моди. Воно поза часом і тенденціями. Книжки актуальні завжди! Святкові традиції, пов’язані з читанням, дійсно можуть допомогти ще більше зміцнити стосунки з близькими людьми та зблизитися з «новими» людьми.

Якщо для перерахованих вище розваг вам не вистачатиме книжок, бібліотека неодмінно допоможе вам вирішити цю проблему – книжок у нас вистачить на всіх ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар