пʼятницю, 22 листопада 2019 р.

Вшановуємо пам’ять жертв голодоморів

У четверту суботу листопада місяця в Україні щорічно, починаючи з 1998 року, відзначається День памяті жертв голодоморів. Цього дня традиційно відбудуться жалобні заходи, поминальні панахиди, реквієми, тематичні виставки та акція «Засвіти свічку».

Трохи історії…
Протягом 1932-1933 рр. відбувався акт геноциду українського народу, організований керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР шляхом створення штучного масового голоду. Представники радянської влади в ході реалізації страшного плану знищення українців конфіскували врожай зернових і усіх інших продуктів харчування у селян. При цьому радянська влада мала значні запаси зерна в резервах і здійснювала його експорт за кордон під час голодомору. Статистика того часу жахає: протягом 1932 р. голодом було замордовано сотні тисяч людей, а 1933 року вже мільйони людей загинули від штучно створеного голоду. Тоді керівництво Радянського Союзу заперечувало факт масової смертності в Україні від голоду та відмовилося від міжнародної благодійної допомоги, яка пропонувалася. В самому СРСР десятиліттями тривала заборона на пам’ять про жертв Голодомору.

Після відновлення державної незалежності український народ домігся скасування заборони теми Голодомору і пам’яті про 7 мільйонів загиблих у 1932-1933 роках людей. Звісно ж, зняття цього табу відбулося також і завдяки тим людям, які, незважаючи на офіційні замовчування, завжди пам’ятали про той жахливий штучний голод та передавали своїм дітям знання та пам'ять про ті жахливі події.

Цьогоріч 23-го листопада відбудуться жалобні заходи на території Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» за участі представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, духовенства та іноземних гостей. О 16:00 буде оголошено хвилину мовчання для вшанування пам’яті жертв голодоморів, а також проведено загальноукраїнську акцію «Засвіти свічку». У цей час кожен охочий може долучитися до акції і встановити свічку на підвіконні.

Немає коментарів:

Дописати коментар