субота, 16 листопада 2019 р.

Ніхто не може засуджувати інших, поки не навчиться засуджувати самого себе


Починаючи з 1995 року, за рішенням ЮНЕСКО 16-го листопада весь світ щорічно відзначає Міжнародний день толерантності. Цю дату було обрано тому, що саме цього дня було ухвалено Декларацію принципів терпимості, у якій йдеться про рівність абсолютно усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етносу, кольору шкіри та ін. Декларація принципів терпимості звертається до держав, які повинні забезпечити створення справедливого законодавства, дотримання правопорядку, судово-процесуальних та адміністративних норм.

У перекладі з латинської «tolerance» означає «терпіння». Толерантність людини – це найважливіша умова миру та злагоди в суспільстві. Толерантній особистості притаманні моральні й духовні цінності та якості. Олександр Довженко писав: «…людина повинна бути Людиною…».

Особистість та життя кожної людини з дитинства формується під впливом умов, в яких ця людина живе, поглядів людей навколо – зокрема батьків, вихователів і вчителів, тому дуже важливо, щоб кожен із нас прищеплював своїм дітям чи вихованцям виключно хороші якості – доброту, щирість, любов і терпимість до інших людей. Це дуже важливо, тому що моральні принципи здебільшого закладаються саме в юному віці.

Ми всі повинні вміти знаходити спільну мову, щоб людство успішно розвивалося. У світі існує дуже багато різних культур, релігій, переконань, і між людьми, які мають різні погляди, часто виникають суперечки, а інколи навіть війни – найстрашніше, що може бути в житті. Це так безглуздо, і водночас так жахливо, що через розходження в думках люди можуть знущатися один над одним, цькувати, вбивати… І тут на допомогу має прийти «рятівний круг» толерантності.

Основний заклик толерантності – твори добро! Ми маємо вчити дітей не просто бути «такими як усі», а, поважаючи думку інших, висловлювати свою власну точку зору та відстоювати свою позицію. Саме тому ЮНЕСКО пропонує відзначати День толерантності у школах і вищих навчальних закладах усіх країн-членів ООН.

Немає коментарів:

Дописати коментар