четвер, 14 листопада 2019 р.

Секретні бібліотеки світу


Чи знаєте ви, що у деяких пустельних печерах та забутих давніх містах ховаються – інколи протягом століть – покинуті секретні бібліотеки? Скільки  існує таких бібліотек у світі, сказати складно, але деякі з них відносно недавно було знайдено і до них тепер навіть можна завітати, звісно, якщо ви маєте відповідні дозвільні документи.

Однією з таких забутих бібліотек є ДУНЬХУАНСЬКА БІБЛІОТЕКА-ПЕЧЕРА.
У храмовому комплексі печер на півночі пустелі Гобі, що знаходиться у західній частині Китаю, на початку ХХ ст. було знайдено прихований дорогоцінний скарб – колекцію манускриптів періоду IV-XI століть. Тільки уявіть собі: ці рукописи були приховані від людей протягом майже тисячі років! Знайшов їх даоський монах Ван Юаньлу, який згодом частково продав свою цінну знахідку західним дослідникам. Однак багато рукописів все ж вдалося залишити у Китаї. Попри те, що велика частина манускриптів була втрачена, гарною звісткою все ж є те, що завдяки Міжнародному дуньхуанському проекту велика частина документів була оцифрована і тепер знаходиться у відкритому доступі в інтернеті. Тож будь-яка людина в будь-якому куточку світу може «доторкнутися» до цієї унікальної історичної знахідки.

СІМЕЙНА БІБЛІОТЕКА НОВОГО ШОВКОВОГО ШЛЯХУ
Афганська печера, що простягається вздовж Нового Шовкового шляху, приховувала в собі тисячі документів, датованих ХІ століттям, зібраних членами родини, яка колись мешкала на Шовковому шляху. Документи написані багатьма мовами, в тому числі арабською, івритом та перською. Колекція документів, про які йдеться, це сімейний архів родини Бен Даніель – землевласників та підприємців. У цій колекції зібрано записи про угоди, розписки, листування між родичами та діловими партнерами. Крім того, серед рукописів було знайдено  найдавніший відомий перський арабографічний юридичний документ. Очікується, що знайдені папери будуть продані відповідній установі, але поки що достеменно нічого не відомо.

БОДЛІАНСЬКА БІБЛІОТЕКА
Це насправді цілий комплекс із 13-ти бібліотек на території Оксфорду, одна з найстаріших бібліотек Європи. Деяким із цих бібліотек вже понад 400 років. Вони й досі активні, але доступ до матеріалів суворо обмежений (виключно для дослідницьких цілей) і, для того щоб потрапити до цих бібліотек, необхідно подавати відповідний запит. Також можна подати запит на одержання онлайн доступу до цифрових матеріалів через сайт бібліотеки.

У нашій же бібліотеці все  значно простіше – потрібно просто записатися і доступ до усіх матеріалів, що у нас зберігаються, відкрито, тож заходьте і насолоджуйтеся літературою ;)

Немає коментарів:

Дописати коментар