пʼятницю, 24 травня 2019 р.

День слов'янської писемності і культури

«…на підтримку ініціативи органів державної влади, Національної академії наук України, громадських і релігійних організацій та враховуючи історичне та просвітницьке значення спадщини слов'янських первоучителів у здобутку національної культури…» згідно з Указом Президента України «Про День слов'янської писемності і культури» від 17 вересня 2004 р., в Україні офіційно встановлено День слов'янської писемності і культури, який ми традиційно відзначаємо щороку 24-го травня.

Це свято також відзначається і в інших слов’янських країнах: у Росії, Білорусі, Болгарії, Сербії, Македонії, Чорногорії та ін. Цього дня урочисто прославляють засновників слов’янської писемності, святих Кирила та Мефодія. Ці святі рівноапостольні брати походили від знатного роду та проживали у грецькому місті Солуні. Брати були православними монахами і створили слов’янську абетку в грецькому монастирі.

День пам’яті Кирила та Мефодія як День слов’янської писемності і культури вперше святкувався у Болгарії ще в XIX ст., а пізніше традиція відзначати це свято поширилася і на інші країни: Білорусь, Україну, Росію, Молдову. В наші дні на честь цього свята проходять наукові форуми, фестивалі, виставки, книжкові ярмарки, поетичні читання, концерти та інші культурні заходи.

На думку вчених, слов’янську писемність було створено приблизно 863 року. Нову абетку назвали «кирилицею» на честь одного з братів, що її розробили. Кирило, котрий з дитинства демонстрував великі здібності до усіх наук того часу та досконало вивчив багато мов, на базі грецької абетки створив слов’янську абетку. Він вніс суттєві зміни до грецької абетки для того, щоб точніше передати слов’янську звукову систему. Допомагав Кирилові у цій справі його брат Мефодій. Було створено дві абетки – глаголицю та кирилицю. Брати також переклали слов’янською мовою Євангеліє, Апостол та Псалтир. За внесок Кирила та Мефодія в культуру Європи Папа Іоанн Павло ІІ 1980 року оголосив братів покровителями Старого континенту.
В Україні на знак поваги до святих братів встановлено низку пам’ятників у різних містах: у Києві (на Михайлівській площі та на території Києво-Печерської Лаври), у Мукачеві та Одесі, а також на тимчасово окупованих територіях – у Донецьку й Севастополі.


Цього дня, 24-го травня, ми не тільки вшановуємо пам'ять Кирила та Мефодія, це свято також є чудовим приводом привітати філологів та вчителів словесності. Шануймо та любімо нашу мову та писемність!

Немає коментарів:

Дописати коментар