суботу, 18 травня 2019 р.

Поважаємо Європейські цінності та єднаємося – будуємо сучасну Україну


Щороку третьої суботи травня в Україні відзначається прекрасне та відносно нове свято, День Європи, а 24-го травня цього року ми також відзначаємо День сусідів – свято, яке, до речі, засноване саме в Європі. Наші бібліотеки не залишаються осторонь цих подій, адже бібліотека – це також ваш сусід, який завжди чекає на вас, радісно зустрічає та допомагає як може.
Спочатку трошки історії…

День Європи в Україні був започаткований 2003 р., коли згідно з Указом Президента України «Про День Європи» було встановлено відзначати це свято щорічно у третю суботу травня. Враховуючи стратегічний курс нашої держави на європейську інтеграцію, ми цього дня відзначаємо день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. Зазвичай у місті Києві проходить урочиста церемонія відкриття Дня Європи. У центрі столиці, за сприяння Представництва ЄС в Україні та посольств держав-членів ЄС, облаштовується «Європейське містечко». У павільйонах «містечка» представлена географія, культура та історія найбільших міст держав-членів ЄС, проводять різні заходи у вигляді вікторин, дебатів та мовних курсів.

Різні святкові заходи проходять також і в бібліотеках, щоб продемонструвати українцям, що вступ до Європейського Союзу – це надзвичайно важливий крок для нашої держави. Багато таких акцій орієнтовані на молоде покоління, тому що саме молодь у майбутньому вирішуватиме, чи варто вступати Україні до Євросоюзу та жити за його правилами.
Щодо святкування Дня Європи в Україні цього року, відомо наступне: по-перше, цьогоріч ми відзначаємо це свято у новому форматі – разом із міжнародним фестивалем мистецтв “Anne de Kyiv Fest” – інформаційного, театрально-видовищного та освітнього проекту, спрямованого на популяризацію історії України-Руси в контексті нерозривного контакту, політичної і культурної взаємодії нашої країни з Європою;  по-друге, буде презентовано просвітницький проект “Ренесанс Острозької академії в європейському контексті”, мета якого – демонстрація нерозривності європейських та українських гуманітарних традицій; тема Дня Європи 2019: 1000-річчя з початку правління князя Київського Ярослава Мудрого, який зробив значний внесок у консолідацію країн Європи. Насправді, у киян та гостей столиці буде можливість обрати серед цілої низки різних цікавих заходів, які проходитимуть цими днями в різних куточках центру Києва.

Щодо Дня сусідів, який, на нашу думку, також можна прив'язати і до Дня Європи, дата його святкування змінюється кожного року. Цього разу ця дата – 24 травня. Кожен із нас має сусідів, і щоб не забувати про те, що всі ми живемо близько один до одного – і йдеться не тільки про людей, а також про тварин, про країни та навіть про цілі планети – і по суті ми всі є сусідами, 2000 року в Парижі було засноване нове свято – Європейський день сусідів. Засновник цього свята, француз Атаназ Перифан, ще 1990 року разом із друзями створив асоціацію «Paris d'Amis», з метою зміцнення соціальних зв'язків та спонукання людей до боротьби з ізоляцією. Учасники асоціації збирали речі та кошти для сусідів, котрі потребували допомоги, а також сприяли в пошуках роботи і т. д. Пан Перифан висловив ідею створення цього свята наступними словами: «Давайте зробимо цю фантастичну подію приводом для того, щоб відсвяткувати разом дух єднання та згуртованості, які є такими дорогими для всіх нас!». Ці оптимістичні слова тільки підтверджують той факт, що протягом останніх десятиліть у Європі стали помітними тенденції до роз'єднаності та самотності, а також послаблення соціальних зв'язків. Проте зараз Європа прагне цю ситуацію змінити.
Ми просто хочемо нагадати вам, що поруч із вами знаходяться люди, багато хто з яких готовий допомогти в скруті, або ж розділити з вами радість, надати підтримку у складній життєвій ситуації, або просто поговорити чи побути поруч, коли це потрібно. Бібліотека також завжди десь неподалік, ви можете зайти туди не тільки для того, щоб почитати книжку, а також і для того, щоб поспілкуватися, про щось запитати або порадитися.
На честь Дня Європи та Дня сусідів бібліотеки Солом'янки провели різні розважальні заходи: розмальовування, боді-арт, перегляд сімейної кінострічки. Завдяки святковому настрою, який було створено біля бібліотеки, ми привернули увагу також і нових користувачів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар