вівторок, 7 травня 2019 р.

8 книжок, які стали голлівудськими кінохітами


А чи знаєте ви, що багато відомих нині голлівудських кінострічок спочатку були романами? І йдеться не тільки про «Гаррі Поттера» та «Убити пересмішника». В цьому дописі пропонуємо вам перелік інших успішних кінострічок, які колись були літературними творами.


1. «Бійцівський клуб»
Знадобилося немало часу, щоб цей скандальний культовий твір встановив свій статус одного з найкращих творів у світі – і це стосується як книжки 1996 року, так і кінострічки 1999 року. Попри успіх серед критиків, перший тираж книжки «Бійцівський клуб» продавався дуже погано, тому її автор Чак Поланік назвав свій твір «великим провалом». Хоча фільм приніс невеликий прибуток, кіностудія, що його знімала, не надто засмутилася, адже автори стрічки і не сподівалися на те, що фільм одразу стане хітом. Так, не дивно, що шокуюча історія про підпільний бійцівський клуб із неоднозначним завершенням, що тільки трохи відрізнялося від книжки, здобувала інтерес досить повільно. Однак зараз цей фільм справедливо займає своє місце у списку найвидатніших фільмів 1990-х років. Зверніть увагу, що книжка «Бійцівський клуб» містить одне з прихованих повідомлень, які ви могли не зрозуміти з фільму.

2. «Втеча з Шоушенка»
Кіномани називають цей тепер уже класичний фільм одним із найкращих фільмів усіх часів, проте, коли стрічка тільки вийшла, вона була провальною. Не динамічна історія про в’язнів, яка з’явилася на екранах 1994 року, свого часу не здобула великих касових зборів. До того ж, навіть зараз глядачі не завжди усвідомлюють, що в основі фільму насправді лежить повість одного з найвидатніших авторів творів у жанрі жахів, Стівена Кінга, а тоді про це взагалі мало хто знав. Цікаво, що автори стрічки суворо дотримувалися тексту книжки, і навіть залишили без змін деякі діалоги, що буває не часто в кіноіндустрії. Фільм вийшов дійсно дуже близьким до оригіналу, за винятком хіба що зображення героя на ім’я Ред, котрий у книжці описаний як рудий ірландець, а у кінострічці зіграний афроамериканцем Морганом Фріменом. І все-таки, після того, як фільм було номіновано на Оскар, він отримав нове життя на відео й телебаченні. Що ж до літературного твору «Втеча з Шоушенка», ця повість Кінга не отримала такої шаленої популярності, як його книги жахів, проте книжка все ж здобула широке визнання.


3. «Парк Юрського періоду»
Науково-фантастичний фільм 1993 року, котрий одразу став хітом завдяки технологічним досягненням, продемонстрованим у ньому (ті динозаври реально жахають!), часто включається до переліків типу «фільм був кращим за книжку». Не дивно, адже режисер цієї кінострічки – сам Стівен Спілберг, тому у фільмі персонажі роману Майкла Крайтона зображені більш глибокими та викликають більше співчуття. Однак у фільмі абсолютно відсутній один із динозаврів, який займає значне місце у романі. Книжка «Парк Юрського періоду» стала популярною ще до того, як за цю історію взявся Стівен Спілберг, але фільм суттєво посприяв успіху вже і так відомого автора книжки-оригіналу. А чи відомо вам, що знімальний майданчик «Парку Юрського періоду» відкритий для відвідування усіма охочими?
  
4. «Дівчина у потягу»
Складається враження, що будь-який популярний трилер, що містить слово «дівчина» в назві («Дівчина з тату дракона», «Загублена» (мовою оригіналу – «Загублена дівчина» - прим. ред.)), обов’язково має бути екранізованим. Психологічний трилер Поли Хоукінз про дівчину в потягу, котра вважає, що вона бачить із вікна щось дивне, здобув дивовижний успіх та став бестселером 2016 року. Однак, на відміну від якісного роману, від читання якого важко відірватися завдяки подіям, що швидко розвиваються та захоплюють, кінострічка «Дівчина у потягу» вийшла трохи повільною та сумовитою. Касові збори фільму були досить скромними, але стрічка все ж сприяла тому, що примірники книжки буквально розліталися з полиць книжкових крамниць.

5. «Щелепи»
Ще один кінохіт Спілберга, заснований на досить незвичному, мелодраматичному романі Пітера Бенчлі, виданому 1974 р. Фільм, як і книжка-оригінал, зображає історію протистояння героїв страшному (майже невидимому) звіру – величезній акулі-вбивці. Ця стрічка стала справжнім блокбастером та одним із найвидатніших трилерів усіх часів. На жаль, у фільмі, на відміну від книги, не приділяється увага дружині шерифа Елен Броуді та її роману з молодим океанографом Меттом Хупером, якого все ж з’їла акула. Кінець фільму також відрізняється від оригіналу. Насправді, успіху книжці «Щелепи» не бракувало ще до виходу однойменного фільму, однак сьогодні немає жодного сумніву, що кінострічка «Щелепи» – це шедевр кіномистецтва. Цікавий факт: автор книжки, Пітер Бенчлі, зіграв у фільмі роль репортера на пляжі.

6. «Щоденник пам'яті»
Фільм «Щоденник пам'яті» 2004 р. справедливо вважається одним із найкращих екранізованих романів усіх часів. Неперевершена акторська гра Раяна Гослінга та Рейчел МакАдамс зробила, здавалося б, шаблонний сентиментальний роман письменника Ніколаса Спаркса дійсно видатною історією про кохання. Навіть читачі, які зазвичай не захоплюються досить передбачуваними, «солодкуватими» сюжетами Спаркса, не можуть залишатися байдужими до історії кохання у стилі «ретро», зображеної у кінострічці «Щоденник пам’яті». Стрічка стала неочікуваним хітом, хоча і сама книжка – до речі, перший твір Спаркса – також була бестселером та стала запорукою майбутнього успіху автора.

7. «Форрест Гамп»
Багато людей дивуються, коли чують, що «Форрест Гамп» це також один із фільмів, що засновані на книжках. Один із найвідоміших голлівудських героїв, розумово відсталий Форрест, потрапляє у ще більш абсурдні ситуації у менш відомій книжці-оригіналі автора Вінстона Грума, виданій 1986 року. Книжковий Форрест трохи грубіший та більш жорсткий у своїх діях та мовленні, ніж кіно-Форрест, але історія у книзі розповідається з використанням креативної граматики та орфографії, так ніби сам головний герой твору писав її власноруч. Щодо однойменної кінострічки 1994 року, вона здобула шість премій Американської кіноакадемії, включаючи нагороди в номінації «Найкращий фільм» та «Найкраща чоловіча роль» за гру Тома Хенкса. Попри той факт, що комерційний успіх фільму та чудові відгуки критиків про нього сильно посприяли успіху книжки-оригіналу та навіть призвели до створення продовження історії, саме кінострічка «Форрест Гамп» (а не книжка) залишила важливий слід в історії поп-культури.

8. «Англійський пацієнт»
Ця любовна історія періоду воєнних років це рідкісний випадок, коли і книжка-оригінал, і кінострічка були дуже високо оцінені та популярні – і абсолютно справедливо. Роман «Англійський пацієнт» Майкла Ондатже, виданий 1992 року, отримав Букерівську премію.  2018 року роман також отримав спеціальну премію «Золотий Букер», котра була присвячена 50-річчю Букерівської премії та присуджується за результатами голосування читачів, котрі визнали цю книжку найкращим романом із букерівського списку за 50 років. І хоча сам роман вже був хітом, Ондатже каже, що його дуже успішна кіноадаптація 1996 року, котра, до речі, отримала дев’ять Оскарів, включаючи Оскар у номінації «Найкращий фільм», дала його книжці «друге життя». Всеосяжна і трагічна, книжка «Англійський пацієнт» розповідає історію приреченого на нещастя кохання більш поетично та поглиблено, а от однойменна кінострічка більш проста та ясна, хоча в ній і використовуються ретроспективні сцени.

Навіть якщо ви багато разів бачили згадані вище видатні голлівудські стрічки і прекрасно пам’ятаєте всі події, зображені в них, від душі радимо вам почитати книжки, на основі яких їх було знято. Впевнені, що ви відкриєте для себе багато цікавого та нового!

Немає коментарів:

Дописати коментар