пʼятниця, 9 червня 2023 р.

Права неповнолітніх працівників

12
червня відзначатиметься Всесвітній день боротьби з дитячою працею, який  спрямований на те, щоб привернути увагу до глобальних масштабів проблеми дитячої праці та заходів і зусиль, необхідних для її ліквідації. Щороку цей День обєднує уряди, організації й установи, а також мільйони людей з усього світу, щоб привернути увагу до тяжкого становища дітей, які працюють, і до того, що можна зробити, щоб їм допомогти.
 
Станом на 28 вересня 2022 року Список товарів, вироблених за допомогою дитячої або примусової праці, включав 159 найменувань товарів із 78 країн і регіонів. Найгірша ситуація з дитячою працею в країнах Азії та Африки. Наприклад, у країнах, розташованих на південь від Сахари, працює 86,6 млн дітей – це катастрофічна ситуація. Бідність сімей і погано обладнані школи є двома основними причинами, чому діти в країнах з низьким рівнем доходу є робочою силою. Однак це стосується також і країн, де рівень доходу не такий низький як в Африці.
 
На жаль, експлуатація дитячої праці є повсякденною реальністю для мільйонів дітей світу. Ці діти змушені працювати в небезпечних умовах і часто стають жертвами жорстокого поводження. В усьому світі до дитячої праці залучено 168 мільйонів дітей.
 
Діти мають право на захист від рабства та примусової праці, право на освіту та право на гру! Зараз існує низка організацій, які працюють задля того, щоб відстоювати права дітей шляхом досліджень та опитувань, дій та захисту.
 
Насправді, коли ми говоримо про дитячу працю, не обов’язково йдеться про дітей-рабів, які змушені важко гарувати від світанку до заходу сонця у нелюдських умовах. Не вся робота, яку виконують діти, жахлива. Наприклад, немає нічого страшного, якщо підліток після школи кілька годин працює на якійсь неважкій роботі. Проблема виникає тоді, коли робота складає небезпеку для дитини – чи то фізичну, чи моральну, чи соціальну. Також порушенням прав дитини є неможливість дитини через роботу ходити до школи чи в інший спосіб здобувати освіту. Отже, дитяча праця – це робота, яка позбавляє дитину віком від 0 до 15 років можливості здобувати освіту, посягає на права і свободу, честь і гідність дитини, а також робота, яка шкодить фізичному та/або розумовому розвитку дитини. Крім того, дитячою працею вважаються екстремальні (небезпечні) види праці, які виконують діти віком від 15 до 18 років.
 
Усі цивілізовані і свідомі громадяни світу мають докладати зусилля задля забезпечення непорушення основних прав дітей, зокрема, права на захист від економічної експлуатації та роботи, яка може бути для них шкідливою, права на освіту.

Немає коментарів:

Дописати коментар