понеділок, 12 червня 2023 р.

«Літературний голод» рф: росія пропонує британським письменникам шалені гонорари за ескапістську художню літературу

Британські письменники постали перед дилемою: чи приставати на пропозиції росії щодо продажу їй прав на використання їхніх книг за кордоном. Тішить той факт, що багато письменників стверджують, що відмовляються від цих привабливих пропозицій країни-агресора через війну в Україні.
 
Стало відомо, що в росії зараз дуже великий попит на ескапістську художню літературу, тобто на художні твори, які допомагають переорієнтувати увагу людини з неприємних речей повсякденного світу, на більш приємні, допомагають «утекти від реальності». Англомовні автори минулої весни отримували від рф несподівано спокусливі пропозиції щодо купівлі прав на використання їхніх творів на кримінальну тематику, а також любовні та фантастичні романи. Та попри те, що цінник на потенційні угоди щодо прав на використання творів у росії суттєво зріс, через війну в Україні багато британських письменників не спокушаються російськими грошима.
 
Наразі відомо, що росія готова платити вдвічі більше, ніж раніше за придбання прав на використання зарубіжної кримінальної прози, любовних романів, історичних саг, наукової фантастики та фентезі. Відомий британський літературний агент Кейт Неш каже, що ескапістські жанри літератури зараз у росіян мають найбільший попит.  
 
Коли росія вчинила повномасштабний напад на Україну 2022 року, низка популярних письменників, серед яких Ніл Ґейман і Стівен Кінг, оголосили, що вони не надаватимуть згоду на жодні видання своїх творів у росії, поки триває війна. Трохи згодом Джоан Роулінг також відкликала цифрові права на твори про Гаррі Поттера у двох найбільших електронних бібліотек рф.  Водночас деякі інші письменники вважають, що російські читачі все ж мають отримувати доступ до зарубіжної літератури.  
 
Від британських літературних агентів стало відомо, що окрім зарубіжних ескапістських творів росія зараз також виявляє підвищену зацікавленість у книгах із саморозвитку та історичних творах про нацистську Німеччину, що, власне, не дивно.

Немає коментарів:

Дописати коментар