понеділок, 22 травня 2023 р.

Биківня – шлях до правди

21 травня в Україні відзначався День пам’яті жертв політичних репресій. Це день пам’яті і скорботи про жертви, які загинули чи постраждали в Україні внаслідок політичних репресій комуністичного режиму. Напередодні цього Дня в рамках спільного проєкту Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» і Публічних бібліотек Солом’янки бібліотека ім. О. Довженка організувала лекцію начальниці науково-дослідного відділу НІМЗ Олени Полідович «Биківня – шлях до правди» для учнів одинадцятих класів школи № 46.
 
День пам’яті жертв політичних репресій і заходи, присвячені йому, дійсно важливі, тому що сьогодні ми, на жаль, є свідками того, як ситуація повторюється – раніше наших людей катували, вбивали і засилали до таборів прибічники комуністичного режиму, а тепер це роблять вже прибічники путінського режиму, так звані рашисти. Ми вже не вперше наголошуємо на тому, що непокаране зло повертається, історія повторюється, а тому ми зобов’язанні не забувати про жертв політичних репресій минулого, постійно нагадувати і розповідати молодому поколінню про той страшний терор, який вчиняла радянська влада, і, звісно ж, докладати максимум зусиль для того, щоб усі злочинці вже нового злочинного режиму понесли законне покарання, щоб для наступних поколінь така страшна історія не повторилася.
Отже, під час лекції «Биківня – шлях до правди» пані Олена Полідович розповіла школярам про те, як злочинна радянська влада в середині минулого століття перетворила Биківнянський ліс на місце таємного поховання жертв масових політичних репресій, розстріляних співробітниками органів НКВС у київських в'язницях. Також лекторка розповіла дітям про те, як складно було зрештою встановити істину щодо страшних злочинів НКВС, про те, як багато часу знадобилося на відкриття і пошук правди про цей секретний радянський спецобʼєкт.
 
Під час розповіді про сталінські репресії особливий акцент пані Полідович зробила на антигуманності комуністичного режиму і на історії формування радянського тоталітаризму.    
 
Проінформувала лекторка також і про етапи створення Заповідника та про велике його значення для нашого суспільства  як місця пам’яті і вшанування жертв політичних репресій.
 
Важливу частину лекції Олена Полідович присвятила історіям окремих людей, які стали жертвами радянського терору.

Немає коментарів:

Дописати коментар