пʼятницю, 5 травня 2023 р.

Припиніть розділяти

5-го травня відзначається Міжнародний день боротьби за права інвалідів. У цей день ми вкотре закликаємо до визнання і підтримки прав людей з обмеженими можливостями в кожному аспекті їхнього життя.
 
Близько мільярда людей у світі мають певну форму інвалідності, більшість людей з інвалідністю живуть у країнах з низьким або середнім рівнем доходу. Люди з обмеженими можливостями мають абсолютно усі ті ж права, що і люди без інвалідності. Права людей з інвалідністю – це права людини. Ці права закріплені в Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, але, на жаль, упередження і дискримінація часто створюють серйозні перешкоди, які призводять до того, що права людей з обмеженими можливостями порушуються.
 
Щоб змінювати ситуацію на краще, важливо працювати над підвищенням обізнаності суспільства про права людей з обмеженими можливостями та розповідати про досвід людей з інвалідністю.
 
У цьому дописі до вашої уваги кілька історій відомих письменників, які мали чи мають обмежені можливості, але досягли успіху в житті – за свій літературний талант вони отримали визнання критиків і любов читачів і їм не завадили жодні хвороби і обмеження.
 
Лора Гілленбранд
Ця відома американська письменниця страждає на синдром хронічної втоми, через який вона постійно відчуває неймовірну слабкість. Відомо, що був період, коли через цей синдром письменниця не могла вийти з дому протягом двох років. Однак пані Гілленбранд каже, що «утекти» від хвороби та від власного тіла їй допомагає письменництво. Саме під час написання книг вона почувається добре. Найвідоміші твори Лори Гілленбранд –  «Фаворит. Американська легенда» та «Незламний». Ці книги принесли авторці велику популярність, тож патологічна фізична слабкість не завадила їй досягти успіху.
 
Джон Мілтон
Цей видатний англійський поет і прозаїк, насамперед відомий своєю епічною поемою «Втрачений рай». Та не всі знають, що написаний цей твір був після того, як автор повністю осліп на обидва ока. Попри сліпоту Мілтон продовжував писати вірші, а його твори мали значний вплив на світову літературу.

Крісті Браун
Цей відомий ірландський письменник і художник народився з церебральним паралічем. Через це письменник міг писати і малювати тільки пальцями однієї ноги. Його автобіографічний твір «Моя ліва нога» став справжньою сенсацією; твір було екранізовано 1989 року.
 
Стівен Гокінг
Англійський фізик-теоретик, космолог і автор багатьох книжок був джерелом натхнення для багатьох людей, у тому числі і для багатьох письменників. Гокінг найбільш відомий своїми дослідженнями в астрофізиці. Мав захворювання мотонейронів, бічний аміотрофічний склероз. Це рідкісна хвороба, яка вражає усе тіло людини і поступово призводить до втрати контролю над м’язами.  1988-го року світ побачила його книга «Коротка історія часу», яка стала бестселером.
 
Френсіс Скотт Фіцджеральд
Цей американський письменник був дуже багатогранним, адже писав і короткі оповідання, і романи, і есе, і навіть сценарії. Найвідоміший твір письменника – «Великий Гетсбі».  Фіцджеральд страждав на дислексію або розлад читання. До того ж у 12-річному віці письменника вигнали зі школи за нездатність зосереджуватися на навчанні. Попри усе це він став видатним літератором і досяг величезного успіху і популярності.
 
Агата Крісті
Королева детективу мала такий розлад, як дисграфія, через який вона не могла розставляти літери в словах у правильному порядку. Попри те, що через цей розлад письменниці зазвичай доводилося диктувати свої геніальні твори асистентам, які передруковували їх на машинці, вона вважається авторкою найбільш продаваних творів усіх часів.
Також відомо, що в Агати Крісті були проблеми з розрахунками й арифметикою.
 
Трумен Капоте
Капоте був різнобічною людиною – він писав романи і сценарії, а також був талановитим актором. Один із найвідоміших творів письменника – «Сніданок у Тіффані»; цей твір та його екранізацію вже дуже багато років люблять читачі та глядачі в усьому світі. Створювати чудові твори і стати успішним і відомим Капоте не завадило навіть таке важке захворювання, як епілепсія.

Немає коментарів:

Дописати коментар