четвер, 6 квітня 2023 р.

Спорт – це секретна зброя, яка завжди з тобою

1978 року ЮНЕСКО офіційно визнала заняття спортом фундаментальним правом кожної людини. 2013 року Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 6 квітня Міжнародним днем спорту на благо миру та розвитку, і з 2014 року цей День відзначається щорічно з метою визнання сили спорту у зміцненні миру та усуненні культурних бар’єрів у всьому світі.
 
Спорт дійсно може змінити світ на краще. Спорт – це потужний інструмент для зміцнення соціальних відносин і сприяння сталому та мирному розвитку, а також солідарності й повазі. Встановлення Дня спорту свідчить про зростаюче визнання ООН позитивного впливу, який спорт може мати на просування прав людини, а також економічний і соціальний розвиток.
 
МОК та ООН взяли на себе довгострокове зобов'язання розглядати спорт як інструмент соціального розвитку і протягом багатьох років разом працюють над численними проєктами. Обидві організації використовують спортивні події, такі як Олімпійські ігри, щоб покращити культурне взаєморозуміння та системи освіти й охорони здоров’я, а також сприяти економічному й соціальному розвитку.
 
У цьому дописі з нагоди Міжнародного дня спорту на благо миру та розвитку пропонуємо вашій увазі коротку добірку книг про спорт. Це абсолютно різні книжки – тут є і сучасна художня література про спорт і випробування, з якими через нього стикаються герої; і роман футбольного коментатора, який чудово знає про всі нюанси цього популярного виду спорту від «А» до «Я»; і мотиваційна книга, з якої ви дізнаєтеся багато цікавих фактів про різні види спорту; і автобіографічна книга одного з найвідоміших футболістів України та світу; а ще книга про Олімпійські ігри у Німеччині часів Гітлера. Читайте детальніше далі 😊
 
Романи «Ведмеже місто» та «Ми проти вас» Фредрік Бакман
«Ведмеже місто» – історія про маленьке шведське містечко, яке здається досить спокійним, але насправді в ньому вирують пристрасті. Колись тут квітувало життя, а тепер лишилося безробіття й безвихідь. Уся надія міста – юнацький хокейний клуб. На цьому виді спорту у Бьорнстаді зав'язані долі…
 
«Ми проти вас» – це продовження «Ведмежого міста». У цій книзі порушуються такі питання як «Для чого потрібна перемога?», «Чи можливо наодинці, без команди, вистояти, коли опиняєшся проти всіх?». У цьому романі описано не тільки спортивне протистояння, а й запеклий бій за виживання, з політичними інтригами, викликами і невиправними вчинками.
 
«Бомбардир» Кирило Круторогов
Роман відомого українського футбольного коментатора й журналіста Кирила Круторогова – одна з перших вдалих спроб подивитися на український футбол зсередини, зазирнути за лаштунки «великої гри», зрозуміти ціну сходження на вершини, про які мріють хлопчаки, що вперше ступили на ігрове поле. Варто пам’ятати, що футбол – це не лише перемоги, слава й гонорари, але й тяжка праця, серйозні травми і втрати.
 
«Велика книжка про спорт» Лука Полі, Марина Іверніцці, Сильвія Кавенагі, Камілла Пеліццолі
Ця книга неодмінно надихне і дітей, і дорослих, які її прочитають, зайнятися спортом чи хоча б вийти на пробіжку. У виданні представлено безліч цікавих фактів про теніс, футбол, регбі, спортивну гімнастику, фехтування і багато інших видів спорту. Правила, атрибути, спортивна форма, особливості гральних майданчиків, а також імена призерів відомих змагань і відомості про їхні рекорди.
 
«Шляхетна сила. Моє життя. Мій футбол» Андрій Шевченко, Алессандро Альчато
Книга видатного українського футболіста Андрія Шевченка, написана у співавторстві з італійським журналістом Алессандро Альчато. 
«У мене в житті було чотири футбольні любові: «Динамо», «Мілан», «Челсі» і збірна України... На своєму шляху я познайомився з незвичайними людьми, без яких я б не став тим, ким я є сьогодні. Були перемоги і поразки. Це була величезна жертва заради роботи – єдиного відомого мені способу втілити мрії в реальність. Настав час озирнутися і все розповісти. Щоб подякувати тим, хто супроводжував мене. Я б ніколи не зробив цього сам» (Андрій Шевченко).
 
«Диво в Берліні. Як дев’ять веслярів поставили нацистів на коліна» Деніел Джеймс Браун
У цій книзі переплетено кілька сюжетних ліній. Перша – історія простих американських хлопців, які відвойовують своє право на гідне майбутнє під час Великої депресії. Друга сюжетна лінія переносить нас до Німеччини, де Гітлер уже замислив Другу світову війну, та перш ніж її розв'язати, він хоче приспати ворога, удавши, що Німеччина гостинна і мирна держава. Задля цього диктатор вирішує провести Олімпійські ігри 1936 року, куди у складі збірної США з веслування потрапляють герої. Книга, написана на основі реальних подій, розповідає про дружбу, вірність, боротьбу добра і зла, а ще проводить паралелі з сучасним світом.

Немає коментарів:

Дописати коментар