пʼятницю, 28 квітня 2023 р.

Король Чарльз III засвідчив історичне побратимство двох бібліотек – британської та української

Центральну бібліотеку Ліверпуля офіційно проголосили побратимом Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки під час церемонії, в якій взяли участь Його Величність король Великої Британії Чарльз III, королева-консорт Камілла та перша леді України Олена Зеленська.
 
Ця подія ознаменувала офіційний старт підготовки до пісенного конкурсу Євробачення, який Ліверпуль проводить від імені України.
 
Після початку повномасштабної війни у лютому минулого року в Україні було знищено чи пошкоджено понад 300 бібліотек.
 
Лорд-мер Рой Гледден каже: «Суть встановлення такого побратимства полягає у тому, щоб Центральна бібліотека ділилася своїм досвідом і надавала підтримку у відбудові після війни, а також у відновленні послуг, в тому числі це стосується і психічного здоров'я та відновлення».
 
В межах цієї програми бібліотекарі Ліверпуля і Одеси матимуть можливість обмінюватися ресурсами та допомагати місцевим мешканцям краще розуміти своїх європейських колег і партнерів. До того ж програма надасть людям доступ до більшої кількості ресурсів, які допоможуть їм вдосконалити своє знання мови та розширити можливості для кар’єрного зросту.
 
Під час заходу перша леді України сказала: «Дуже страшно бачити, як книги палають на полицях зруйнованих бібліотек. Бібліотеки, як і люди в Україні, щодня стикаються із загрозою для свого існування
 
Водночас наші бібліотеки стали чимось більшим. В особливо складні зимові дні з безпрецедентними вимкненнями опалення, спричиненими обстрілами, бібліотеки стали гуманітарними волонтерськими центрами, місцями єднання людей, центрами обігріву. У цей непростий час книги і культура надають нам не тільки моральну, але також і фізичну підтримку.
 
Дякуємо Великій Британії за те, що ви з нами. Хай живуть книги і хай живуть ті, хто їх читають».
 
Його Величність король Чарльз III сказав: «Мені та моїй дружині дуже приємно бути тут сьогодні з вами; відзначити як тут у Ліверпулі, так і в Одесі побратимство Центральної бібліотеки Ліверпуля й Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки.
 
Маю сказати, що вважаю дійсно жахливим те, що понад 300 державних і університетських бібліотек в Україні були знищені протягом останніх місяців; ми щиро співчуваємо усім постраждалим, і співчуваємо тому, скільки  було втрачено через це жахливе лихо.
 
Якщо кажуть, що межі нашої мови визначають межі нашого світу, то ми маємо високо цінувати роль бібліотек. Бібліотеки, книги та історії про людей, які ми з них дізнаємося, збагачують наш досвід, наші знання з багатьох предметів, а найважливіше, що вони поглиблюють наше розуміння людяності, що є спільною для всіх нас».

Немає коментарів:

Дописати коментар