середу, 12 квітня 2023 р.

Україна і космос

12 квітня відзначається одразу декілька свят, пов’язаних з космосом, а саме
Всесвітній день авіації і космонавтики, День працівників ракетно-космічної галузі України та Міжнародний день польоту людини в космос.
 
4 жовтня 1957 року в космос було запущено перший штучний супутник Землі «Супутник І». Ця подія відкрила шлях для досліджень космосу. А вже за кілька років після цього – 12 квітня 1961 року в космос полетіла людина. Тоді Юрій Гагарін вперше облетів Землю на пілотованому космічному кораблі. Хочемо зазначити, що в здійсненні цієї важливої для всього людства події брали участь і підприємства України, велика кількість конструкторів, інженерів і різних робітників.
 
За всю історію космонавтики українські конструктори, вчені та науковці зробили значний внесок у розвиток світової космічної науки. Наші вчені розвинули ідеї міжпланетних перельотів, проробляли теорії ракетної техніки. Вітчизняні підприємства посідали й продовжують обіймати передові місця світової космонавтики. На потужностях Південного машинобудівного заводу та КБ «Південне» в Дніпрі виготовлено понад 400 штучних супутників Землі.
 
У цьому дописі до вашої уваги цікаві та важливі факти про українську космонавтику.
 
1. Наразі єдиний астронавт України, який був у космосі, це Леонід Каденюк. У космос він полетів 19-го листопада 1997 року у складі міжнародного екіпажу на космічному кораблі США «Columbia».
 
2. Україна – одна з небагатьох країн світу, яка має замкнений цикл ракетобудування, починаючи з ракетного палива і закінчуючи готовими корпусами, ракетами-носіями та космічними апаратами. Таким чином, Україна входить до ТОП-5 країн із повним циклом виробництва ракетно-космічної техніки.
 
3. В Україні знаходиться найбільший у світі радіотелескоп декаметрових хвиль. УТР-2 (український Т-подібний радіотелескоп 2-ї модифікації) – найбільший у світі радіотелескоп декаметрових хвиль, що розташовується в Харківській області та належить Радіоастрономічному інституту НАН України. Астрономи, які працюють на УТР-2, першими в світі виявили в міжзоряному середовищі спектральні лінії вуглецю (головної «цеглинки», необхідної для появи органічного життя), каталогізували джерела випромінювань у далекому космосі, розробили теорію гравітаційних лінз (щодо того, як викривляється світло від далеких зірок і галактик), вивчили механізми радіовипромінювання Сонця і Юпітера.
 
4. Чимало науковців, які зробили дуже великий внесок у розвиток вивчення космосу, були українцями за походженням. Один із таких основоположників космонавтики, який походив з України, це Сергій Корольов – вчений у галузі ракетобудування й космонавтики, конструктор. Саме під керівництвом Корольова було запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, здійснено перший політ людини в космос і вихід людини в космос. А народився Сергій Корольов у Житомирі.
 
5. Одна з найуспішніших астронавтів NASA має українське коріння. Йдеться про Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, батьки якої свого часу емігрували до США з Західної України. Пані Гайдемарі довелося пройти довгий і непростий шлях, перш ніж вона вийшла у відкритий космос, але вона все ж це зробила. Цікаво, що батько майбутньої космонавтки зробив усе, щоб зберегти її українську ідентичність. Гайдемарі чудово володіє українською мовою.
 
6. Першим українцем, який побував у космосі ще до здобуття Україною незалежності, був Павло Попович. Його політ відбувся в серпні 1962 року. Попри те, що Попович готувався до польоту в космос одночасно і нарівні з Гагаріним, радянська влада тоді не дозволила йому стати першою людиною в космосі. Цікаво, що пан Попович  виконував у космосі українську пісню  «Дивлюсь я на небо…».
 
7. На замовлення Європейського космічного агентства (ESA) українські інженери з КБ «Південне» розробили блок маршового двигуна четвертого ступеня для ракети-носія «Вега». Виготовили його на заводі «Південмаш» у місті Дніпро.
 
8. Українці брали участь у створенні ракети-носія NASA «Antares». Основна конструкція першої ступені ракети розроблена КБ «Південне» й виготовлена на «Південному машинобудівному заводі ім. Макарова» (у місті Дніпро) у співпраці з українськими підприємствами. Українські фахівці брали активну участь у випробуваннях «Antares», які проводилися в США. 2018 року NASA успішно запустило ракету «Antares», щоб доставити вантажний модуль «Сігнус» до Міжнародної космічної станції.
 
9. Молоді українські вчені перемагають у конкурсах NASA. Так, 2016 року проект української команди «Mars Hopper» переміг у конкурсі NASA в номінації «глядацькі симпатії». Наші науковці запропонували технологію, яка допомогла б пересуватися Марсом. Дослідники запропонували створити літак, який приземлятиметься на поверхню і збиратиме з планети лід, перетворюючи його на газ. При цьому вивільнятиметься енергія, яка створить реактивну тягу для обертання пропелерів і наступного стрибка. А 2017 року до ТОП-25 конкурсу NASA увійшли одразу дві українські команди, які пропонували «земну» модель орбітальної станції та концепцію розумного поселення.
 
10. За часів незалежності в космос вирушили 167 ракетоносіїв українського виробництва, які вивели на орбіту 387 супутників. Великими досягненнями українських фахівців стало створення космічних апаратів «Січ-1», «Океан-О», «АУОС» та «Мікрон», ракет-носіїв «Зеніт-3SL», «Дніпро», «Циклон-3». 

Немає коментарів:

Дописати коментар