четвер, 9 лютого 2023 р.

«Сни про Херсон» – книга, написана в окупації

У цьому дописі розповімо вам про книгу «Сни про Херсон», написану Артемом Петриком – кандидатом історичних наук, старшим науковим співробітником Інституту історії та археології Балтійського регіону (Литва), який перед початком повномасштабної війни в Україні приїхав до Херсону провідати батьків. Вирушаючи на Батьківщину, пан Артем не знав, що його звичайна подорож  перетвориться на справжній жах, який навіть уявити собі було складно, поки усе це не почало відбуватися в реальності… Понад вісім місяців окупації, постійне переховування, конспірація і безмежне захоплення відважними херсонцями – усе це пережив автор книги під час візиту до батьків, який мав бути звичайним.
 
Протягом усього часу, проведеного в окупації, а саме з березня 2022 року, а також під час звільнення міста та перших тижнів потому Артем Петрик вів щоденник, в якому описував усі події, свідком яких він став. В результаті вийшла книга про спротив і розправу, про відчай і надію, про останні передсмертні листи і вільні сни в неволі, про тих, хто мріяв, але не дожив, і про тих, хто вижив усупереч безжальному кривавому часу, хто, попри терор окупантів та крики катівень, вірив у визволення і не здавався, не зрадив друзів і принципи – не зрадив Україну.
 
До книги увійшло кілька десятків оповідань – про самого автора та про інших людей, про унікальну спільність херсонців. Сам автор каже, що основна мета створення цієї книги полягає у тому, щоб  після настання довгоочікуваної перемоги і свободи не забули тих, хто до останнього боролися з ворогом – ні тих, хто загинули біля Антонівського мосту та у Бузковому парку, ні тих, кого закатували у підвалах росіяни-окупанти, ні тих, хто полягли в Олександрівських та Станіславських степах.  
 
А ми ніколи не забудемо.

Немає коментарів:

Дописати коментар